·        Els pactes GECODIT permeten que ajuntaments, operadores i representants de la ciutadania arribin a un consens per al desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil als municipis.
 
·        Amb aquests 4, ja són 11 els municipis de Catalunya que han signat el pacte local, dels 17 on s’està desenvolupant el procés GECODIT en el marc de la Governança Radioelèctrica.
 
 
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Jordi Puigneró, ha presidit avui, a la seu de l’Ajuntament de Girona, la signatura dels pactes locals GECODIT per al desplegament d’infraestructures de telefonia mòbil entre els ajuntaments de Girona, Santa Cristina d’Aro, Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols i les empreses operadores de telefonia mòbil.
 
A l’acte hi han assistit els alcaldes de Girona, Carles Puigdemont; de Santa Cristina d’Aro, Josep Llensa; de Tossa de Mar, Gisela Saladich; i de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, mentre que en representació de les operadores hi ha assistit Concepción Pérez (Telefónica Móviles España), Mª Providencia Bartolomé (Vodafone España), Josep M. Rabés (France Telecom España) i José Mª Torronteras (Xfera Móviles).
 
Un pacte GECODIT (Generació de Consens en el Desplegament d’Infraestructures de Telefonia mòbil) és un document resultat de l’aplicació d’una metodologia de consens i diàleg entre les parts implicades en el desplegament d’infraestructures de telefonia mòbil (ajuntaments, operadors i ciutadania) amb l’objectiu d’aconseguir un desplegament eficient, ordenat i consensuat per totes elles. La metodologia que s’aplica es basa en les conclusions de l’informe de recerca “Metodologia per a la generació del consens social en el desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil a Catalunya”, desenvolupat pel centre de recerca en Governança del Risc (GRISC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
La política de generació de consens social GECODIT s’emmarca dins del projecte de la Governança Radioelèctrica,  que té com a principal objectiu coordinar les polítiques de la Generalitat de Catalunya en matèria de comunicacions electròniques i de medi ambient, per tal de millorar l’accés a les xarxes de comunicacions sense fil a la ciutadania en general, i a les seves activitats socioeconòmiques en particular, tot fomentant-ne un desplegament ordenat, sostenible i respectuós amb les persones i amb el medi ambient.
 
Actualment, el procés GECODIT s’està desenvolupant a 17 municipis de Catalunya, sota la coordinació de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d’Empresa i Ocupació, i la supervisió en el dia a dia del GRISC de la UAB. La majoria d’aquests municipis tenien problemes “històrics” relacionats amb el desplegament d’antenes de telefonia mòbil, cosa que feia que aquest servei fos deficient.
 
Fruit d’aquest procés, fins ara ja s’han signat pactes GECODIT a Montblanc, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Solsona, Tàrrega, Vic i Lliçà d’Amunt, a més dels quatre que s’han signat avui (Girona, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Tossa de Mar).  La resta de municipis on s’està aplicant el procés GECODIT i s’està pendent de signatura de pacte són: l’Aldea, Salou, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Tortosa.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte de signatura dels pactes locals GECODIT

Fotografia de l'acte de signatura dels pactes locals GECODIT
JPG | 4861