Fotografia del vaixell pesquer abans de ser extret al Port de Palamós aquest matí.
Fotografia del vaixell pesquer abans de ser extret al Port de Palamós aquest matí.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat el Pla CAMCAT d'emergències per contaminació marina accidental que es trobava en fase d'alerta des del passat dia 8 per l'enfonsament del vaixell pesquer Nuevo Río Verde a les Illes Formigues (Baix Empordà).
 
El Pla s'ha desactivat un cop les restes del pesquer, que la matinada de dijous a divendres es va submergir del tot després d'estar un dia mig submergit sobre uns esculls, ha estat reflotat per una empresa especialitzada i posteriorment remolcat aquest matí per una embarcació de Salvamento Marítimo (Ministerio de Fomento) al port de Palamós, on se l'ha extret de l'aigua.
 
El Nuevo Río Verde es va enfonsar la matinada de dimarts a dimecres passat i va quedar mig submergit sobre uns rocalls a les Illes Formigues. Els set tripulants van ser rescatats il·lesos per una altra embarcació.
 
El CAMCAT ha estat activat fins ara per Protecció Civil per les pèrdues de combustible que van haver-hi en un primer moment i pel risc que es repetissin, d'acord al que preveuen els protocols operatius. Tanmateix, l'Ajuntament de Palamós ha procedit també a desactivar el seu pla municipal d'emergències que mantenia activat pel mateix motiu. L'Ajuntament de Palafrugell també havia activat el seu pla municipal davant la proximitat a la zona de l'accident.
 
Capitania Marítima ha supervisat tot el procés amb els seus recursos propis i els de Salvamento Marítimo. En la gestió de l'emergència, també hi ha participat els Voluntaris de Protecció Civil de Palafrugell, Bombers de la Generalitat, Policia Local de Palamós i Mossos d'Esquadra.
 
 
En el primer moment de l'enfonsament es va generar una taca de gasoil que gràcies a les bones condicions meteorològiques es va poder evaporar sense necessitat de forçar la seva dispersió. El dia després de l'enfonsament, l'helicòpter Helimer 211 de Salvamento Marítimo amb base a Reus va inspeccionar la zona del naufragi del pesquer i va detectar una pel·lícula fina de gasoil a uns tres quilòmetres de la costa.
 
L'embarcació Salvamar Sirius de Salvamento Marítimo va realitzar la dispersió mecànica de la taca (batre el combustible amb l'hèlix per facilitar-ne la dissolució i l'evaporació). Donades les condicions de vent i la meteorologia la taca no va suposar un risc per a la costa en cap moment. En cap moment la contaminació ha afectat a la costa.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del vaixell pesquer abans de ser extret de l'aigua aquest matí al Port de Palamós

Fotografia del vaixell pesquer abans de ser extret de l'aigua aquest matí al Port de Palamós
JPG | 2599