Moment de la retirada del niu de vespa velutina a Ripoll
Moment de la retirada del niu de vespa velutina a Ripoll
El Departament té activat un protocol  amb el sector apícola per fer front a la vespa velutina
 
Aquest matí Agents Rurals han despenjat amb èxit un dels nius de vespa velutina a les afores de Ripoll
 
S’adquiriran trampes per fer-ne una nova distribució abans de la propera “eclosió” de vespes a la primavera
 
  
Avui els Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han pogut enretirar amb èxit el segon niu de vespa velutina detectat a Catalunya, concretament a  les afores de Ripoll (Ripollès) La retirada d’aquest niu és important per poder-lo utilitzar com a prova pilot per testar les millors tècniques d’eliminació i alhora extreure informació sobre el comportament de l’espècie. Aquest és el segon niu que es localitza d’aquesta espècie invasora, després que es detectés el primer a la Vall d’en Bas ( Garrotxa) el passat mes de desembre.
 
El procés de retirada l’han fet membres del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals i efectius de la comarca del Ripollès, garantint les màximes mesures de seguretat, tenint en compte les dificultats d’accés al niu, situat a la en la part alta d’un roure, a uns 17 metres.
 
El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, té les dimensions d’una pilota d’uns quaranta centímetres de diàmetre i una alçada de 70 centímetres. L’avís el van rebre els Agents Rurals del Ripollès quan unes persones estaven passejant a les afores del nucli urbà de la població van detectar el que podria ser un niu d’aquesta espècie invasora. El niu és inactiu i les femelles fecundades ja han marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, per la qual cosa ja no suposa cap risc pel que fa a la dispersió de l’espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l’hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més.
Detall del niu de vespa velutina localitzat aquest matí
Detall del niu de vespa velutina localitzat aquest matí
El Departament d’Agricultura, Ramaderia,  Pesca, Alimentació i Medi Natural  ha mantingut vàries reunions amb el sector apícola per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a la vespa velutina, la vespa invasora de grans dimensions originària d’Àsia que ha estat detectada a Catalunya recentment a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.
 
Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l’adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera “eclosió” de vespes.
 
D’altra banda, el Departament està acabant de tancar un protocol en què es concreta el pla d’actuacions a dur a terme durant l’any 2014 per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l’apicultura i la biodiversitat.
 
El futur protocol tindrà per objecte proposar un pla d’actuacions per intentar frenar l’avenç i/o disminuir l’abundància d’aquesta espècie allà on s’instal·li, amb especial atenció als assentaments apícoles i els punts d’elevada o sensible diversitat biològica.
 
A Catalunya, atès que som en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes consistiran a informar, formar, comunicar les troballes per part dels ciutadans, lluitar contra els adults solament en zones d’eixams conflictius, en època de reproducció o dispersió, a partir del juliol fins al final de la temporada, i lluitar contra els nius a partir del juny i fins a l’octubre.
 

3  

Fitxers adjunts

Detall del niu de vespa velutina localitzat aquest matí

Detall del niu de vespa velutina localitzat aquest matí
JPG | 964

Moment de la retirada del niu aquest matí

Moment de la retirada del niu aquest matí
JPG | 959

Moment de la retirada del niu aquest matí

Moment de la retirada del niu aquest matí
JPG | 956