El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va destacar la profunda i inacabable curiositat intel·lectual, per tots els temes, del matemàtic paraplègic Ferran Sunyer i Balaguer, i també el fet d’estimar-se la vida quan la vida fa mal, en l’acte inaugural de l’exposició dedicada a aquest personatge, al Palau Robert, que va tenir lloc el dimarts 14 de gener.
palau robert
Santi Vila va afirmar que la figura de Ferran Sunyer comença a ser més coneguda, gràcies a les activitats, entre les qual aquesta exposició, que s’han organitzat amb motiu del centenari del seu naixement. També va afirmar que es pot parlar d’un personatge de cinema, fent referència al documental de Televisió de Catalunya i Benecé Produccions que es presenta a l’exposició, i també de novel·la, ja que l’escriptor Màrius Serra va guanyar el Premi Sant Jordi de 2012 amb “Plans de futur”, novel·la biogràfica que reconstrueix la vida del matemàtic  i de les dues cosines, Maria i Maria dels Àngels Carbona, que van tenir cura d’ell.
Finalment, el conseller va destacar la importància que té per a les nacions sense Estat per sobreviure el fet de comptar amb personatges de la vàlua, el compromís cívic i el  talent de Ferran Sunyer.
En una altra intervenció, el president  de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros,  va fer esment del reconeixement internacional aconseguit pel matemàtic, malgrat les seves limitacions físiques. També va recordar que la Fundació Ferran i Sunyer, una de les que té l’Institut, difon les matemàtiques i la tasca desenvolupada pel personatge, i també el Premi Internacional i les bosses de recerca en matemàtiques per divulgar aquesta ciència.
Pel seu cantó, el director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Manuel Castellet, va assenyalar que l’exposició honora la persona, la dona a conèixer a Catalunya i al món i estimula la recerca matemàtica. Va destacar la vàlua com a matemàtic del personatge, com es posa de manifest a l’exposició amb els premis i reconeixements d’acadèmies científiques.
Va obrir l’acte el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, que va parlar de la passió de Ferran Sunyer per les matemàtiques i la ciència, i del fet que va superar totes les limitacions i obstacles de la malaltia. També va expressar la satisfacció del Palau Robert per acollir aquest tipus d’exposicions que donen a conèixer personatges poc populars, però amb un pes específic molt important.
També van assistir a l’acte, entre d’altres, els delegats del Govern de la Generalitat a Barcelona i Girona, Fernando Brea i Eudald Casadesús.
L’exposició itinerant, que té com a comissari el director de l’esmentada Fundació, Manuel Castellet,  es pot visitar del 15 de gener al 23 de febrer, a la Sala 4 de les Cotxeres. Va iniciar el seu recorregut en escaure’s el centenari del naixement de Ferran Sunyer, amb el suport de la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”.
La mostra dóna a conèixer la trajectòria vital d’un dels matemàtics catalans més importants, un científic autodidacte que va exercir de matemàtic tot i tenir paràlisi cerebral.