Més de 100 vídeos amb experiments científics fets per alumnes de Primària, Secundària i Batxillerat; unes 40 expedicions o aventures científiques narrades en format bloc pels mateixos investigadors protagonistes i una pionera secció sobre turisme científic, amb més de 60 destins singulars catalans d’interès científic comentats i localitzables a un mapa sensible, són alguns dels continguts actuals de Recerca en Acció. El portal, gestionat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i realitzat en col·laboració amb la Secretaria d’Universitats i Recerca, presenta avui un nou disseny i recursos innovadors per al públic infantil, juvenil i familiar -utilitzables pels docents a les aules- per tal de fomentar les vocacions científiques entre els més joves i la implicació de pares i mares i escoles en aquest objectiu.
 
El recull de vídeos científics escolars de Recerca en Acció, seleccionats per un jurat especialitzat entre els guanyadors de les tres edicions dels concurs audiovisual X(p)erimenta (2010-2013), és actualment dels més amplis d’aquest tipus disponible en línia. Els experiments, dels quals una vintena han estat realitzats per professors, possibiliten, a banda d’un oci de rerefons científic, una eina per educadors i pares. La quarantena d’“Aventures Científiques”, per la seva banda, porten a l’usuari a expedicions científiques explicades pels propis investigadors i localitzades per tot el planeta, com ara el Tibet, l’Àrtic, l’Antàrtica, Tanzània o les Illes Galàpagos. La narració de les expedicions va acompanyada d’una completa selecció fotogràfica.
 
El portal ofereix també una secció sobre turisme científic, amb més de 60 destinacions singulars catalanes d’interès científic comentats en profunditat i localitzables a un mapa sensible. Entre aquests indrets, de caràcter no massiu però seleccionats per la qualitat de la seva oferta en divulgació científica, figuren l’observatori de voltors d’Alinyà (Alt Urgell); el parc astronòmic del Montsec, a Àger (La Noguera); el Parc Neolític de la Draga, a Banyoles (Pla de l’Estany); l’Observatori de l’Ebre de Roquetes (Baix Ebre); el Centre de Fauna Salvatge dels Pirineus (Pallars Sobirà); l’estany d’Ivars (Pla d’Urgell); el Museu Hidrològic de Cabdella (Pallars Jussà); o l’Umbracle de plantes tropicals del Parc de la ciutadella de Barcelona.
 
Els actuals continguts del portal inclouen una desena de jocs científics educatius en línia de producció pròpia, mitjançant als quals es pot jugar i aprendre sobre disciplines com ara l’evolució, les matemàtiques, la tectònica de plaques, l’ornitologia, o l’astronomia. Aquestes àrees es complementen amb una secció de “Preguntes” sobre ciència, en la qual investigadors de diferents matèries responen regularment a qüestions concretes dels usuaris, i una altra de Notícies científiques.

1  

Fitxers adjunts

Nota Recerca en acció

Nota Recerca en acció
PDF | 54