Pelegrí: "Catalunya no acceptarà que es perpetuï un model de distribució dels fons del PDR que ha estat clarament lesiu per al sector català en front d’altres territoris durant el període anterior"
moment de la reunió
moment de la reunió
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de tota la cúpula diretiva del Departament, ha presidit aquest matí la reunió de la Taula de concertació Agrària celebrada, amb l’objectiu de tractar sobre els principals punts de la nova PAC 2014-2020 que s’està negociant amb el Ministeri i que acabarà determinant el model d’aplicació de la PAC a l’Estat espanyol.
 
La Taula de Concertació Agrària és l’òrgan d’interlocució i col·laboració del departament competent en matèria d’agricultura, ramaderia i desenvolupament rural, en qüestions que estiguin relacionades amb les polítiques públiques en aquest àmbit i està integrada per representants de les organitzacions professionals agràries i entitats representatives del món cooperatiu, i pels representants de l’Administració
 
El Conseller ha informat als representants de la Taula de Concertació Agrària sobre l’estat actual de les negociacions i els aspectes més importants que es decidiran a la Conferència sectorial extraordinària dels propers dies 20 i 21 de gener a Madrid entre el Ministeri i el conjunt de Comunitats Autònomes.
 
Pelegrí ha consensuat amb els representants del sector les línies vermelles que es consideren essencials per minimitzar l’impacte del nou model d’aplicació de la PAC a Espanya i que traslladarà al ministre Arias Cañete en la reunió de dimarts vinent a Madrid.
 
El conseller ha remarcat que “encara hi ha molts punts en què la indefinició i la manca de dades per part de l’Estat ens impedeix valorar l’impacte real del nou model de regionalització, però  des de Catalunya seguirem defensant que els desajustos que puguin produir-se siguin compensats, entre d’altres mesures, a través dels ajuts acoblats. Pel que respecta al PDR, el conseller ha remarcat que “no acceptarem que es perpetuï un model que ha estat clarament lesiu per a Catalunya durant el darrer PDR, amb una pèrdua de més del 30% dels fons susceptibles d’ajut”.
 
 
una altra vista de la reunió
una altra vista de la reunió
Pel que fa als Pagaments Directes, la negociació es centra en quatre punts: la definició d’agricultor actiu, d’activitat agrària, el model de regionalització del pagament base, i els sectors i imports que s’assignaran als ajuts acoblats.
 
Respecte a l’agricultor actiu i activitat agrària, el posicionament general ha estat d’acord amb els principis generals ja que van en el camí de fomentar que el ajuts hi vagin als professionals del sector, si bé pendents dels criteris d’aplicació
 
Pel que fa al model de regionalització del pagament base, en la darrera conferència sectorial es va acordar aplicar un model de regionalització molt complicat basat en les comarques agràries, en el tipus de superfície (secà, regadiu, conreus permanents i pastures) i en els imports rebuts pels agricultors i ramaders, considerem que serà difícilment entenedor pels perceptors i continua pendent de solució la incorporació de part dels productors de fruita i vinya que van quedar fora en l’acord de l’última Conferència Sectorial.
 
I finalment s’ha tractat sobre els ajuts acoblats. Els representants de la Taula de Concertació Agrària ha manifestat discrepàncies amb la proposta del ministeri; si bé per una part es valora que s’hagi recollit la reivindicació de Catalunya d’incloure els fruits secs, tal com va plantejar Pelegrí durant la darrera Conferència sectorial i es va acceptar per part de l'Estat, l'import proposat és absolutament insuficient (14 ME).
 
Per altra banda es constata que el vedell d’engreix continua infravalorat en la proposta del Ministeri, i en el cas dels conreus proteics s’excloguin inexplicablement l’alfals de regadiu. També s’incideix en la necessitat de contemplar l’olivera de baixa producció que en determinades comarques queda amb uns valors molt baixos i que podrien comprometre la viabilitat de les explotacions.
 
Les prioritats de Catalunya respecte a la nova PAC que vam indicar en el seu moment són: evitar que el sector ramader de boví, oví i cabrum resultin perjudicats, incorporar el sector de fruites i hortalisses i vinya, una regionalització del sobre nacional amb criteris adaptats a les condicions de l’agricultura catalana

2  

Imatges

moment de la reunió

moment de la reunió 2426

foto 2

foto 2 2046