Territori

El conseller Vila presenta el nou projecte per resoldre els problemes d'abastament d'aigua a la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia

query_builder   16 gener 2014 11:18

event_note Nota de premsa

El conseller Vila presenta el nou projecte per resoldre els problemes d'abastament d'aigua a la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia

  • L’Agència Catalana de l’Aigua, en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Segarra, ha fet un reestudi total de la xarxa d’abastament des del Segarra-Garrigues, reduint gairebé a la meitat el cost de l’obra i adequant-lo a les necessitats actuals 
  • La xarxa proposada abastiria 32 municipis, amb una població total de 44.000 persones
 
 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el nou projecte que ha de permetre resoldre els problemes d’abastament d’aigua a 32 municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. La presentació s’ha fet durant una reunió amb els presidents de les diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, els presidents dels consells comarcals de les quatre comarques beneficiades, així com també amb diversos alcaldes de la zona. A la reunió també hi han assistit, entre d’altres, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua, en estreta col·laboració amb el Consell Comarcal de la Segarra, ha fet un reestudi total de la xarxa d’abastament des del Segarra-Garrigues, reduint el cost del projecte (inicialment aquesta obra estava pressupostada en 30 milions d’euros i la nova proposta és de 18 milions d’euros) i adequant-lo a les necessitats actuals. La xarxa proposada abastiria un total de 32 municipis, amb una població total de 44.000 persones. En aquest sentit, la nova xarxa inclouria 110 quilòmetres de conduccions, 7 estacions de bombament i 4 dipòsits.
 
Els municipis beneficiats per aquesta actuació són els següents:
 
Comarca de la Segarra: Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, Oluges, Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.
 
Comarca de l’Urgell: Ossó de Sió, Tàrrega, Verdú i Vilagrassa.
 
Comarca de l’Anoia: Montmaneu i Pujalt.
 
Comarca de la Conca de Barberà: Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.
 
Amb la nova proposta, es duria a terme la redacció del nou projecte durant el 2014, les obres podrien començar a mitjans de 2016 i l’actuació podria estar enllestida a finals de 2017.
 
Així mateix, en la reunió d’avui també s’ha decidit la creació d’una comissió gestora, que ha d’impulsar el projecte i esdevenir, un cop estigui enllestida l’actuació, en el futur ens de gestió.
 
Incompliments de l’Estat
 
Cal recordar que durant l’any 2009, l’Agència Catalana de l’Aigua i Acuaebro van signar un conveni per tirar endavant el projecte. No obstant, durant el 2011, un cop el projecte ja estava redactat per l’ACA, Acuaebro no el va voler licitar amb l’argument que li calia un aval de l’Agència per garantir la seva part de finançament.
 
Aquest aspecte no es contemplava en el conveni i tampoc es va tenir en compte que, durant el 2008, l’ACA va invertir 8 milions d’euros en la construcció  i posada en servei de la potabilitzadora de Ratera, peça angular d’aquesta obra.
 
Això ha provocat l’endarreriment sistemàtic del projecte. A més, no s’ha observat en els darrers mesos cap voluntat per part de l’Estat espanyol de reactivar l’actuació, ja que en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2014 no hi ha cap partida pressupostària al respecte.
 
Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua ha buscat alternatives per resoldre els problemes d’abastament estructurals a la zona, sense renunciar a exigir a l’Estat que compleixi amb els seus compromisos.
 
Cap transvasament
 
Addicionalment a la presentació del projecte, durant la reunió el conseller de Territori i Sostenibilitat ha recalcat que aquesta xarxa d’abastament no serà l’avantsala d’un transvasament del Segre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona i que l’actuació busca la resolució dels problemes d’abastament d’una zona del país que té pocs recursos hídrics.
 
Per tant, aquesta obra, a més de satisfer totes les demandes d’aigua ordinàries, contribuirà al desenvolupament econòmic de la zona.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 58

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia