Recerca i Universitats

Catalunya capta més de 860 milions d'euros en el principal programa de finançament europeu de projectes d'R+D

Són dades dels fons rebuts durant el període 2007- 2013 en el marc del 7è Programa Marc de la Comissió Europea

query_builder   16 gener 2014 13:52

event_note Nota de premsa

Catalunya capta més de 860 milions d'euros en el principal programa de finançament europeu de projectes d'R+D

Són dades dels fons rebuts durant el període 2007- 2013 en el marc del 7è Programa Marc de la Comissió Europea

El conseller Felip Puig ha inaugurat la Jornada Connect-EU
Catalunya ha captat 865 milions d’euros en el marc del 7è Programa Marc (7PM) de la Comissió Europea (CE), el principal instrument de finançament europeu per a projectes de recerca i desenvolupament durant el període 2007-2013. Aquesta dada és un dels indicadors que s’ha exposat en la Jornada Connect-EU organitzada per la Generalitat, que el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha inaugurat aquest matí i que compta amb la participació de més de 1.000 professionals entre empresaris i investigadors.
 
Puig ha destacat que aquesta xifra suposa “el 2,4% de tot el finançament rebut pels països europeus”, i que situa Catalunya “al capdavant en la captació de recursos per càpita, només superats per Holanda”. Segons el conseller, el repte de Catalunya és ara “superar aquests resultats amb el nou programa europeu de finançament per a la recerca i la innovació, l’Horitzó 2020”.
El conseller ha explicat que l’Horitzó 2020 presenta com a novetat un augment en la dotació econòmica específica per a pimes, amb un pressupost mínim de 8.650 milions d’euros. Segons Puig, un dels objectius “és incorporar les pimes al sistema d’innovació català, per tal d’aconseguir un nou model de creixement econòmic basat en el valor afegit i la qualitat”.
 
En la sessió matinal el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, han fet balanç de la participació catalana en el 7PM i de la implementació de l’estratègia d’especialització en recerca i innovació (RIS3), respectivament.
 
Antoni Castellà ha destacat “el creixement espectacular” que significa la captació de 865 milions d’euros en el 7PM respecte a anteriors programes marc impulsats per la CE. El secretari d’Universitats i Recerca ha subratllat que “Catalunya ha multiplicat per 25 els fons captats en el 3r Programa Marc”, corresponent al període 1990-1994. Així mateix, Castellà ha destacat com “les entitats catalanes han liderat el 28% de les activitats en les que ha participat”.
 
El balanç del 7PM mostra com més d’un terç de les 25 primeres entitats de l’Estat en captació de fons es troben a Catalunya. Especialment significatiu és el lideratge del nostre país en els ajuts a l’excel·lència investigadora, que atorga el Consell Europeu de Recerca (ERC, en les sigles en anglès), on ocupem la segona posició de la Unió Europea després d’avançar Suècia aquest mateix any.
 
Per la seva part, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha presentat l’estratègia RIS3CAT desenvolupada per la Generalitat, que dibuixa els objectius en recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya per al període 2014-2020. L’estratègia, ha dit, “vol reforçar els àmbits sectorials en què Catalunya és altament competitiva i s’alinea amb els objectius de la Unió Europea”.
 
La sessió plenària del matí de la Jornada Connect-EU també ha comptat amb la participació de la responsable de comunicació de l’Espai Europeu de Recerca, Josefina Enfedaque, que ha destacat que el nou programa Horitzó 2020 “emfatitza la part de la recerca que es traduirà en productes i serveis que arribaran al mercat”.
 
Horitzó 2020 és el programa en matèria de recerca i innovació més important de tota la història de la Unió Europea ja que compta amb un pressupost de 80.000 milions d’euros.
 
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, clausurarà la jornada Connect-EU aquesta tarda.

3  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 130

El conseller Felip Puig ha inaugurat la Jornada

El conseller Felip Puig ha inaugurat la Jornada
JPG | 1334

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres
JPG | 858

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia