exemplars intervinguts
exemplars intervinguts
 
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través del Cos d’Agents Rurals, ha actuat contra el tràfic internacional de fauna amenaçada que s’efectuava a través de diversos portals webs. En total s’han intervingut 21 exemplars de diferents espècies de tortugues.
 
El Conveni CITES regula el comerç d’espècies amenaçades de fauna i flora amb la finalitat de preservar la conservació de les espècies mitjançant el control de comerç internacional d’espècies silvestres amenaçades i dels seus productes, exigint la utilització de permisos oficials per a aquest comerç.
 
Des de fa un temps, s’ha observat un fort increment de venda de fauna en diferents portals webs en que es comercialitzen tot tipus d’animals. El Cos d’Agents Rurals d’Agricultura realitza un seguiment d’aquests portals webs per tal de detectar i investigar aquells anuncis de comerç il·legal de fauna.
 
Les darreres investigacions es van iniciar com a conseqüència d’un seguit d’anuncis inserits en diverses webs on s’oferien exemplars de tortugues amenaçades. Les actuacions realitzades han donat com a resultat la intervenció d’un total de 21 exemplars de tortugues, 16 de l’espècie Testudo hermanni, 3 de l’espècie Testudo marginata i 2 de l’espècie Geochelone pardalis. Entre les tortugues hi havien cries nascudes l’any 2013 i exemplars adults.
 
Tanmateix, s’ha pogut constatar que diverses tortugues eren comercialitzades sense cap document Cites que pogués acreditar-ne la seva procedència.
 
Es dona la circumstància, que en una de les actuacions, es van aportar documents CITES per emparar a cadascuna de les tortugues que es pretenien comercialitzar. De la revisió de les tortugues i dels documents, es va detectar que l’edat de 4 exemplars, no es corresponien amb la data de naixement que figuraven als documents CITES emesos a Alemanya.
 
 
D’altra banda, els agents també van detectar que s’estaven utilitzant documents CITES per a emparar una altre espècie diferent a la que figurava als documents.
 
Aquesta actuació posa de manifest la presumpta utilització fraudulenta de Certificats CITES, ja que algunes tortugues podien haver estat substituïdes per unes altres.
 
foto 2
foto2
A Catalunya, la tortuga de l’espècie Testudo hermanni es troba inclosa a l’annex amb la categoria B al Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, i se'n prohibeix, entre d’altres, la tinença, tràfic i comerç.
 
Les tortugues, una vegada intervingudes, van ser dipositades al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya i es va emetre el corresponent informe pericial.
 
La tortuga mediterrània és l’única tortuga terrestre originària d’Europa occidental i és una de les espècies més amenaçades d’extinció a Catalunya. El Departament destina les tortugues procedents de comisos i donacions a projectes de cria i reintroducció a la natura mitjançant un conveni amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha posat en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient els fets succeïts, ja que s’observa la comissió de dos presumptes delictes, un contra la fauna i un delicte de falsedat documental.
 
 

2  

Imatges

exemplars intervinguts

exemplars intervinguts 4618

foto 2

foto 2 5362