Salut

Davant de l'epidèmia de la grip, Salut recorda que els ciutadans disposen del servei d'atenció i informació 061 CatSalut Respon

query_builder   17 gener 2014 13:27

event_note Nota de premsa

Davant de l'epidèmia de la grip, Salut recorda que els ciutadans disposen del servei d'atenció i informació 061 CatSalut Respon

La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, tenen una durada de pocs dies i símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària
 
Des del passat mes de desembre, el Departament de Salut manté activat el Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) que, entre d’altres mesures, ha reforçat l’atenció continuada de l’atenció primària, ha incrementat el 10% de les altes hospitalàries amb l’augment consegüent de la capacitat hospitalària i ha potenciat les hospitalitzacions domiciliàries i de l’activitat sociosanitària
Per evitar-ne contagis, és molt important prendre mesures d’higiene, com evitar tossir i esternudar a l’aire, utilitzar mocadors d’un sol ús i rentar-se les mans molt freqüentment
 
Dimecres l’Agència de Salut Pública de Catalunya va declarar l’epidèmia de grip després que l'última setmana se n’hagin triplicat els casos fins arribar a l’índex de 127 casos per cada 100.000 habitants, segons s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 11 hospitals sentinella declarants distribuïts arreu del país. És una situació que es considera habitual per a l'època de l'any i ha arribat uns dies abans respecte a l’hivern passat.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.
 
Durant la darrera setmana els professionals de la xarxa pública han atès un total de 65.894 urgències hospitalàries i pel que fa als atenció domiciliària a l’atenció primària han estat 28.690 (totes dues xifres més d’un 5% respecte a l’any anterior). El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en determinats moments, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.
 
Des del passat mes de desembre, el Servei Català de la Salut manté activat el PIUC que enguany inclou el reforç de l’atenció continuada de l’atenció primària, un increment del 10% de les altes hospitalàries amb l’augment consegüent de la capacitat hospitalària, la potenciació de les hospitalitzacions domiciliàries i de l’activitat sociosanitària. Els centres sanitaris del sistema públic català estan preparats per assumir l’increment de la demanda que es pugui produir en les properes setmanes.
 
El PIUC estableix també el reforç de les mesures preventives i l’aconsellament, tant pel que fa a la campanya de vacunació com de promoció de les accions d’autocura, reforçar el seguiment del malalt fràgil mitjançant el Programa d’atenció domiciliària per detectar precoçment les descompensacions i les complicacions dels malalts, i la millora de la coordinació territorial entre els diferents nivells assistencials.
 
Mesures de prevenció
 
La millor manera de protegir de la grip, reduir-ne les complicacions i evitar-ne la propagació és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l'acció més eficaç per protegir-se’n i protegir-ne els altres.
 
Mesures higièniques relatives a les persones
 • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
 • Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos).
 • Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
 • Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Mesures higièniques relatives als espais

 • Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.
 • Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que els alumnes utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d'ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.).
 • A les llars d'infants, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.
 • Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit i
 • Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
 
Com s'han de cuidar els que tenen grip
 
Es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:
 • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
 • No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
 • Descanseu i feu repòs.
 • No deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
 • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
 • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
 • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d'haver tossit o esternudat.
 • Quedeu-vos a casa, si creieu que esteu malalts i truqueu al 061 CatSalut Respon.
 
Per més informació:
 
Canal Grip del Canal Salut
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia