• La sessió té per objectiu explicar al sector el programa Europa Creativa de la UE, que preveu 1.460 M€ per a projectes culturals a Europa entre 2014 i 2020  
  • El conseller de Cultura ha destacat en la inauguració de la jornada que “creativitat i emprenedoria són uns dels valors essencials de les empreses culturals catalanes. A Catalunya hi ha 10.000 empreses culturals amb uns 90.000 professionals que hi treballen. És una xifra significativa que configura un dels aspectes principals de la fisonomia del país i que pot ser potenciada a través del programa Europa Creativa" 
  • Ferran Mascarell també ha explicat que “Europa ens dóna una triple oportunitat: ens proposa el programa Europa Creativa, amb un finançament de 1.460 milions d’euros; ens proposa un model perquè les nostres propostes creatives s’internacionalitzin, i ens proposa un sistema de cooperació entre empreses catalanes i empreses de la resta d’Europa"
Europa Creativa
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha inaugurat aquest matí la jornada Catalunya Creativa - Polítiques de suport a la internacionalització  de la cultura en el context d’Europa Creativa, que s’ha celebrat a l’Arts Santa Mònica. Hi han participat 210 professionals d’empreses de diversos sectors culturals i creatius de Catalunya: gestió cultural (30%), audiovisual (19%), arts escèniques (17%), música (14%), arts visuals (6%), edició i llibre (6%), mitjans de comunicació (4%), videojoc (3%) i disseny (1%).
 
En la seva intervenció, el conseller de Cultura ha destacat “la importància que té que Europa es preocupi i s’ocupi de la Cultura i de fer polítiques culturals”. “Una política cultural europea de suport a la creativitat és un element imprescindible per a Europa. Juntament amb altres valors, la creativitat és una de les característiques d’Europa”, ha afirmat el conseller.
 
Ferran Mascarell ha explicat que “creativitat i emprenedoria són uns dels valors essencials de les empreses culturals catalanes. A Catalunya hi ha 10.000 empreses culturals amb uns 90.000 professionals que hi treballen. És una xifra significativa que configura un dels aspectes principals de la fisonomia del país i que pot ser potenciada a través del programa Europa Creativa”.
 
“Avui Europa ens dóna una triple oportunitat: ens proposa el programa Europa Creativa, amb un finançament de 1.460 milions d’euros; ens proposa un model perquè les nostres propostes creatives s’internacionalitzin, i ens proposa un sistema de cooperació entre empreses catalanes i empreses de la resta d’Europa. Creativitat, internacionalització de la nostra producció cultural i cooperació amb empreses europees són les tres característiques del projecte Europa Creativa”, ha remarcat el conseller.
 
Per últim, el conseller ha destacat la importància del sector cultural: “La creativitat expressa la voluntat de buscar noves realitats, nous models, noves mirades, noves estètiques sobre les coses que ens acompanyen cada dia. Per tant, un país si vol ser obert i innovador necessita tenir un sector creatiu fort”.
 
 
Ponents a la jornada
Aquesta jornada forma part de les sessions d’assessorament que organitza el Departament de Cultura sobre el nou programa Europa Creativa, programa de la Unió Europea adreçat al sector cultural i creatiu, i els projectes que s’estan treballant a Catalunya per presentar-s’hi. Europa Creativa pretén dotar de recursos els projectes que promouen la internacionalització, enforteixen la capacitat financera cultural, impulsen la innovació i estimulen la creació de nous públics.
 
La sessió ha constat de tres parts: una presentació institucional; una segona part de caire més reflexiu i d’anàlisi; i una tercera part més tècnica, sobre el funcionament de les diferents línies en concret.  Hi han presentat comunicacions: Alessandro Senesi, representant de la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea; Ruth Towse, membre dels grup d'experts del Centre de Política i Administració de la Propietat Intel·lectual del Regne Unit (SABIP); Rasmus Wiindstedt Tscherning, director gerent del Centre d'Economia de la Cultura i l'Experiència (CKO) de Copenhagen; Sergi Reitg, director d'Imira Entertainment de Barcelona, i Roberto Gómez de la Iglesia, consultor expert en cultura i innovació.
 
El Departament de Cultura també organitzarà sessions quinzenals que, amb el títol #Europecalls, oferiran assessorament a les empreses culturals catalanes per poder accedir als diferents fons europeus de finançament. Seran trobades informals, de proximitat, amb una quinzena d’assistents per sessió.
 
Podeu veure el vídeo amb la primera part de la jornada (inclosa la intervenció del conseller) a: http://www.ustream.tv/recorded/42801017

3  

Fitxers adjunts

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa
JPG | 1275

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa
JPG | 998

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa

Fotografia de la jornada Catalunya Creativa
JPG | 1172