• Artur Mas destaca l’actitud dialogant del Regne Unit amb Escòcia i la contraposa a la que té l’Estat espanyol amb Catalunya
  • El cap de l’Executiu ha concedit a la BBC la primera entrevista d’aquesta legislatura a un mitjà de comunicació global
El president Mas, amb el periodista Allan Little, en un moment de l'entrevista
El president Mas, amb el periodista Allan Little, en un moment de l'entrevista
La cadena britànica BBC emet avui una entrevista amb el president de la Generalitat, Artur Mas, centrada en el procés sobiranista que viu Catalunya. Durant la conversa, el cap de l’Executiu subratlla que hi ha una gran majoria del poble de Catalunya que vol decidir el seu futur i es pregunta “com pots convèncer els catalans que no tenen el dret a votar?”. “És difícil d’aturar un moviment democràtic i pacífic”, conclou.
 
Aquesta és la primera entrevista que concedeix el president Mas aquesta legislatura a un mitjà de comunicació global. La cadena britànica va desplaçar a Barcelona un equip encapçalat per un dels seus periodistes més experimentats de la secció internacional, Allan Little, que va cobrir la transició sud-africana a la democràcia i va ser corresponsal a Moscou i París, entre d'altres assignacions.
 
Durant l’entrevista, el president Mas compara l’actitud del Regne Unit amb Escòcia amb la que té el Govern espanyol respecte a Catalunya i afirma que, “de fet, envegem una mica el que està passat al Regne Unit, perquè el que voldríem és un acord amb les institucions centrals espanyoles per organitzar la consulta”. Artur Mas afegeix que, a diferència del que passa al Regne Unit, “Espanya diu que no tenim el dret a votar”.
 
El cap del Govern també insisteix que “hi ha fins a cinc vies diferents per fer la consulta d’acord amb la Constitució espanyola” i assenyala que el que cal és “seure a la taula a parlar, arribar a acords i deixar votar a la gent”, com fan els britànics amb els escocesos. “M’agradaria que Espanya fos el mateix cas, amb la mateixa mentalitat, però no ho és”, lamenta el president.
 
Artur Mas compara també els processos escocès i català i diu que “hi ha algunes similituds, però també hi ha diferències i crec que tots dos països tenen prou personalitat, fins i tot des del punt de vista polític, per seguir el seu propi camí”.
 
El president recorda que a Catalunya hi va haver eleccions fa un any, amb uns programes electorals “molt clars” i on la gent “va votar per exercir el dret a decidir el seu futur”. El cap del Govern afegeix que “hem de complir aquest manament”, per la qual cosa assegura que el “referèndum ha de ser organitzat el 2014”.
 
En aquesta línia, el president Mas assenyala que “si les institucions centrals espanyoles tenen alguna cosa per oferir a la gent de Catalunya, podem incloure la qüestió al mateix referèndum i deixar que la gent triï entre l’oferta de les institucions espanyoles i la pregunta de les institucions catalanes”, que recorda que va ser acordada fa algunes setmanes.
 
La BBC ha donat una cobertura massiva a aquesta entrevista exclusiva a través del seus diversos canals. Es podrà veure als telenotícies de la tarda i del vespre de la BBC One, News at Six i News at Ten, que tenen un seguiment massiu de l’audiència britànica, així com al canal de notícies de 24 hores i les emissores de ràdio durant tot el dia, a més del web de la cadena. La BBC World també té previst difondre-ho demà al matí, en el moment de màxima audiència a Europa i emetre-ho tot el dia. La versió més llarga de l’entrevista es podrà veure també al canal BBC World News, els butlletins del qual tenen una audiència d’entre 5 i 6 milions de persones.
 
 
Es pot consultar la informació del web de la BBC a l'enllaç següent: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25717161
 
També es pot veure el vídeo de l'entrevista a: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25777467

2  

Imatges

Fotograma de l'entrevista

Fotograma de l'entrevista 100

Fotograma de l'entrevista

Fotograma de l'entrevista 93