• L’assignatura ‘Mobilitzem la Informàtica’ inicia aquest gener la seva fase pràctica en el 20% dels centres de secundària de Catalunya on s’imparteix
 
  • 98 professionals en actiu d’empreses com Incubio, Softonic, Social Point, King, Catalunya Apps, Appstowin faran de mentors dels alumnes
 
  • mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA, és una iniciativa pionera a nivell mundial que compta amb el suport de la comunitat educativa i serà present per primer cop a MWCongress 2014
 
Un 20% dels centres d’educació de secundària de Catalunya comencen el gener la vessant pràctica de l’assignatura optativa d’Informàtica anomenada ‘Mobilitzem la Informàtica’, amb un enfocament adreçat al disseny i creació d’aplicacions per a dispositius mòbils. Durant el primer trimestre de 2014, un total de 5.965 alumnes de 4t d’ESO de 196 centres de secundària catalans han treballat en aquesta assignatura de tecnologia els fonaments teòrics que els permetran, a partir d’ara i fins al juny del 2014, dissenyar, desenvolupar i comercialitzar aplicacions per a dispositius mòbils. Per aconseguir-ho, un total de 240 professors s’han format en aquest àmbit mitjançant classes presencials i online en el marc del programa mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA.
 
En aquesta fase pràctica, els alumnes treballaran amb professionals del sector que actuaran de mentors dels seus projectes, aconsellant-los i donant-los suport en la presa de decisions. Ara mateix, 98 professionals en actiu d’empreses líders en desenvolupament d’apps o videojocs, incubadores d’empreses, portals d’internet o associacions d’emprenedors com Incubio, Softonic, Social Point, King, Catalunya Apps, Appszoom, Appstowin, Barcelona Loves Enterpreneurs i A crowd of monsters, ja formen part de la cartera d’experts d’mSchools.
 
La previsió és que els pròxims mesos el nombre de mentors augmenti gràcies a la plataforma mSchools, punt de trobada online entre els centres educatius i el sector professional. Es tracta d’una eina que recull les necessitats d’assessorament dels professors i la disponibilitat dels professionals. L’objectiu és facilitar el contacte entre ells per maximitzar la participació d’especialistes en el programa.
 
A més del desenvolupament d’aplicacions, ‘Mobilitzem la Informàtica’ té com a objectiu promoure l’esperit emprenedor dels alumnes d’entre 15 i 16 anys, aportant la visió de la indústria tecnològica i fomentant la viabilitat dels projectes.
 
mSchools, un projecte amb present i futur
 
‘Mobilitzem la Informàtica’ és un dels quatre pilars d’mSchools, programa impulsat per Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. Es tracta d’una iniciativa pionera a escala mundial destinada a promoure que els estudiants de secundària de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil a través de la creació i ús de solucions mòbils. L’objectiu és potenciar les seves habilitats en l’entorn digital, reduir les taxes d’abandonament escolar i millorar el seu rendiment acadèmic.
 
El programa mSchools, presentat públicament el juliol del 2013, planteja un desenvolupament curricular complet a través de quatre eixos d’acció. A més de l’assignatura ‘Mobilitzem la Informàtica’, mSchools està actualment compost per:
 
- Mobile Learning Awards: premis que aquest any celebren la seva segona edició i que reconeixen als professors i alumnes més actius i innovadors en la creació i ús de solucions mòbils. Es tracta de premis per a alumnes (millors vídeos que mostren l’escola del demà) i un per a professors (els que generen les iniciatives més innovadores en el terreny educatiu). Aquests premis són una gran oportunitat per a prendre el pols a la comunitat educativa i identificar les principals tendències de Catalunya en matèria de l’ús dels dispositius mòbils a l’aula. Els guardons es lliuraran en una cerimònia especial que se celebrarà el 20 de febrer en el marc de la 6a edició de l’ITWorldEdu.
 
- Mobile History Map: iniciativa mitjançant la qual els alumnes es converteixen en desenvolupadors actius, geolocalitzant punts d’interès propers als seus centres educatius. Ells mateixos, de manera col·laborativa, crearan i editaran continguts descriptius del seu entorn més immediat. Aquesta part del programa advoca per l’ús de les tecnologies mòbils aplicades a temes no tècnics i al camp de les humanitats.
 
- Impuls als emprenedors del sector TIC-Educació: mitjançant un programa dissenyat per fomentar i promoure les iniciatives locals en l’àmbit de l’mEducation.
 
El secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament, Joan Mateo, anuncia que durant el 2014 es desenvoluparà plenament el programa mSchools. “Totes les institucions implicades estem treballant en aquest moment en aquest sentit, ja que permetrà impulsar un programa real i pràctic de promoure l’ús de les tecnologies mòbils amb valor educatiu i fer un pas endavant en el desplegament de les competències digitals, alhora que es consolida Catalunya com l’epicentre de la innovació educativa”.
 
Per a Pere Torrents, mEducation manager de GSMA, “mSchools és un projecte consolidat, que ha tingut una acollida immillorable en els centres catalans i que aconsegueix despertar l’interès de docents i alumnes per l’entorn mobile”. Torrents destaca la rellevància adquirida pels Mobile Learning Awards i el Mobile History Map, del qual està previst un avançament dels primers continguts durant el Mobile World Congress 2014.
 
De fet, en l’edició 2014 de Mobile World Congress es podran veure els avenços més significatius de la iniciativa mSchools i dels seus quatre àmbits de treball. D’aquesta manera, el projecte, docents i alumnes, tindran un espai propi al congrés de tecnologia mòbil més gran del món.
 
Mobile World Capital Barcelona
 
Mobile World Capital Barcelona és una iniciativa destinada a convertir la ciutat en un centre de referència de les tecnologies mòbils. Un lloc on les persones, les empreses i les institucions treballin de manera conjunta per aprofitar el potencial de les tecnologies mòbils com un element per transformar la vida quotidiana i crear noves oportunitats de negoci. MWCB és el motor de desenvolupament i internacionalització del teixit empresarial.
 
Un dels pilars de Mobile World Capital Barcelona és el projecte industrial, que es desenvoluparà a través de cinc programes estratègics: el Programa d’Emprenedoria i Innovació (PEI), el Programa de Centres de Competència Internacionals (PCCI), el Programa de Transformació Mobile (PTM), el Programa Mobile Europa (PME) y Barcelona Mobile Fòrum (BMF). Un pilar fonamental d’aquest projecte industrial i empresarial és el Mobile World Congress, el principal àmbit de trobada, negoci i coneixement a nivell mundial de l’ecosistema de les comunicacions mòbils. Així mateix juga un paper destacat MWCentre en l’àmbit social i ciutadà.
 
Mobile World Capital Barcelona és una iniciativa promoguda pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, Fira de Barcelona i GSMA –que representa a més de 800 operadors de telefonia mòbil a tot el món i més de 200 empreses en l'ecosistema mòbil–.
 
 
 
20 de gener de 2014
 
 
logos