Ports

La remodelació de la façana portuària de Vilanova potenciarà el valor del port i la vila

query_builder   21 gener 2014 10:27

event_note Nota de premsa

La remodelació de la façana portuària de Vilanova potenciarà el valor del port i la vila

  • La remodelació del front portuari vilanoví impulsarà activitats noves que aportaran valor i dinamitzaran econòmicament el port i el municipi, actuacions en què es preveu una inversió publicoprivada de 7 MEUR
  • Es potenciarà la integració del port amb el teixit urbà amb la creació d’espais culturals, esportius, d’esbarjo i de passeig per als ciutadans
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, entre d’altres autoritats, ha presentat avui el projecte de remodelació del front portuari de Vilanova en què de moment es preveuen invertir 7 MEUR. Un nou front portuari modern i atractiu, amb àmplies zones per als ciutadans, i espais per a activitats que dinamitzaran l’economia i generaran ocupació al municipi i la seva àrea d’influència. La presentació ha tingut lloc a la sala d’actes de la Confraria de pescadors.
 
La remodelació inclou les zones de passeig executades a la façana portuària, els nous accessos de la dàrsena pesquera, la creació de la plaça del Port, la renovació de les instal·lacions de la dàrsena esportiva, la remodelació del parc de Ribes Roges i el desenvolupament d’una àrea lúdico-comercial al Trajo de Garbí.
 
Integració port-ciutat
 
La Generalitat potencia la projecció de la façana portuària de Vilanova i la Geltrú com a element integrat a la ciutat. Ports de la Generalitat, d’acord amb de l’Ajuntament de Vilanova, ha executat actuacions que connecten les instal·lacions portuàries amb la vila, ha creat nous espais per als ciutadans i ha revitalitzat el front portuari i el seu entorn, actuacions en què Ports ha invertit més de 2 MEUR.
 
Passeig de Llevant: Aquest passeig enlairat té una longitud de 421 metres lineals i una amplada de 3,60 metres. El passeig està equipat amb mobiliari urbà, una barana per a la seguretat dels vianants i una rampa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda. Disposa d’enllumenat públic que funciona amb rellotge astronòmic.
 
Passeig de Ribera: El passeig de Ribera té uns 700 metres de longitud. La reordenació de l’esplanada de l’estenedor de xarxes pesqueres ha permès distingir en dos paviments la zona de reparació i estesa de xarxes de la zona de passeig per a vianants, que s’ha dotat de mobiliari urbà. Amb la futura plaça de Port i les noves instal·lacions de la dàrsena esportiva es donarà continuïtat al passeig de Ribera.
 
Passeig de Ponent: El passeig de Ponent disposa de 555 metres lineals de vorera,  22 fanals d’enllumenat, 55 jardineres i 28 palmeres. La reordenació ha permès eixamplar les voreres i ordenar els accessos al parc de Ribes Roges. Amb tot, s’ha millorat la mobilitat i l’accessibilitat de la zona.

Nous accessos a la dàrsena pesquera
 
La reordenació de les zones d’accés a la dàrsena pesquera ha de millorar la mobilitat de vehicles, treballadors i visitants. El projecte presentat avui preveu la retirada de la delimitació perimetral actual, el manteniment de zones delimitades entre edificacions, la instal·lació d’un nou sistema de videovigilància i d’un nou enllumenat públic, i la nova distribució dels accessos i les zones d’aparcament.
 
Després del compromís pres entre la Confraria de pescadors, l’Ajuntament i Ports de la Generalitat, es retirarà la delimitació perimetral de la dàrsena pesquera. Durant el dia, els ciutadans podran accedir lliurement a la dàrsena pesquera per continuar gaudint de l’operativa de desembarcament i subhasta del peix. A la nit la zona mantindrà una delimitació perimetral a l’entorn dels edificis pesquers. La zona se senyalitzarà adequadament advertint als visitants dels riscos que hi ha en tractar-se d’una àrea de treball. A més, s’instal·larà un sistema de càmeres de videovigilància de nova generació per fer un millor seguiment i control de la zona pesquera.
 
Els accessos a la dàrsena pesquera i a les zones d’aparcament es redistribuiran, i es pavimentaran i senyalitzaran de nou. L’actuació del sector pesquer es preveu iniciar durant el primer trimestre d’aquest any per tal d’estar finalitzada abans de l’estiu.
 
14.600 m2 per a usos ciutadans a la plaça del Port
 
D’acord amb el Pla especial del port de Vilanova, la plaça del Port s’ha de transformar en un gran espai per a la vila de Vilanova i els seus ciutadans. El nou espai donarà cabuda  a usos lúdics, comercials, culturals, nàutics, turístics i d’esbarjo. Així, la plaça del port passarà dels 2.200 m2 de superfície que té actualment a ocupar un espai de 14.600 m2. Quant a les zones edificables, l’estudi de detall contempla una zona de 900 m2, una altra de 800 m2 i tres zones de 60 m2 cadascuna.
 
El varador i les drassanes, que formaven part de la plaça del Port,  han estat traslladades a la zona de ponent. Així mateix, la nàutica popular s’ha ubicat al davant de la plaça del Port. Un cop fet això, Ports de la Generalitat va acordar amb l’Ajuntament de Vilanova l’atorgament de la concessió de la gestió de l’edifici de les antigues drassanes al propi Ajuntament. Aquesta nau es preveu enderrocar per tal de construir un nou edifici que serà un espai polivalent, on hi tindran cabuda activitats econòmiques, culturals i de lleure.
 
Paral·lelament, s’ha redactat l’estudi de detall de la futura plaça del Port que inclou el conjunt de paràmetres urbanístics d’aquest espai. Un cop aquest estudi hagi passat els tràmits administratius, s’obrirà un procés de participació ciutadana per compartir les condicions d’urbanització i dels edificis projectats.
 
Renovació de la concessió de la dàrsena esportiva
 
La concessió per a l’explotació de la dàrsena esportiva ha entrat en el termini per a la seva renovació. La nova concessió es va treure a concurs i l’únic licitador que es va presentar per explotar i gestionar aquestes instal·lacions va ser el Club Nàutic. La  concessió administrativa es troba en procés de licitació.
 
L’àmbit d’actuació té una superfície de 82.570 m2. L’objectiu és remodelar les instal·lacions esportives, fomentar la nàutica, potenciar el lloguer de xàrters i embarcacions, millorar els serveis i integrar més les instal·lacions esportives en el teixit urbà.  Així, es valorarà el fet de remodelar les edificacions de suport a la nàutica i de serveis, la reordenació de la zona destinada a xàrters i l’impuls  que s’ha de donar a la connexió de la dàrsena esportiva amb el passeig de Ribera.
 
Remodelació del parc de Ribes Roges
 
L’objectiu d’aquesta actuació es fer la remodelació de les instal·lacions actuals del parc de Ribes Roges per tal de donar un canvi als espais d’ús ciutadà i crear una zona esportiva singular que posi en valor el municipi de Vilanova. L’àmbit d’actuació és de 26.880 m2 de superfície i els usos previstos en aquest espai seran lúdics, esportius i nàutics.
 
Pel que fa al procés administratiu, es preveu convocar un concurs per poder portar endavant la remodelació d’aquest parc.
 
Revitalització del Trajo de Garbí
 
El projecte convertirà la zona del Trajo de Garbí en una àrea destinada a usos lúdics, comercials i de restauració, que comptarà amb àmplies zones de passeig per als vianants  a més d’un carril bici.
 
Els àmbits d’actuació del projecte inclouen 5.200 m2 d’usos comercials, 3.500 m3 de  zones d’aparcament i 2.750 m2 de zones per als ciutadans.
 
La zona de Trajo de Garbí es va treure a concurs i la concessió administrativa es va atorgar a l’empresa Ona Beach Club. L’estudi de detall del projecte presentat per Ona Beach té l’aprovació inicial de l’Ajuntament de Vilanova. Actualment, l’estudi es troba a informació pública. Un cop l’estudi de detall tingui l’aprovació definitiva, l’empresa preveu iniciar la prima fase de les obres, al més aviat possible. L’objectiu és que estiguin enllestides a  l’estiu, per evitar la utilització d’instal·lacions provisionals. 


 
21 de gener de 2014
 

1  

Imatges

Port de Vilanova i la Geltrú

Port de Vilanova i la Geltrú 1280

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 74

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia