Control de fums a Castelldefels

 

  • És una de les mesures incloses en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire per controlar i pal·liar el problema de la contaminació atmosfèrica per partícules provinents de vehicles que utilitzen combustible dièsel

 

 

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha programat per a aquesta setmana una campanya de control de vehicles bruts a Castelldefels (Baix Llobregat). Des d’avui i fins divendres, tècnics del Departament, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, mesuraran, a través d’un aparell anomenat opacímetre, la contaminació per partícules que emeten els cotxes. Es tracta d’una campanya molt pedagògica i de conscienciació ciutadana. Els vehicles amb més emissions no rebran cap sanció, sinó que els conductors disposaran d’un informe amb els resultats de les anàlisis, la millora ambiental que comportaria la millora del vehicle i l’estalvi econòmic associat a un menor ús de combustible. L’opacímetre quedarà instal·lat al carrer Doctor Fleming, a la cantonada amb l’avinguda Lluís Companys.

 

Reduir els cotxes més contaminants

 

El Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, elaborat per l’Oficina Tècnica de Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire del Departament de Territori i Sostenibilitat, incorpora diverses mesures i actuacions destinades a millorar la qualitat de l’aire dels 40 municipis declarats zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric pels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). Un dels principals agents responsables de les altes concentracions d’aquests dos contaminants és el trànsit rodat de les ciutats. Una de les mesures incloses en aquest Pla d’actuació per tal de controlar i pal·liar aquest problema consisteix en fer campanyes de control d’opacitat de vehicles que utilitzen combustible dièsel.

 

El sutge (o fums negres) és una de les principals emissions contaminants dels motors dièsel. El nivell d’emissió d’aquest material particulat es mesura amb opacímetres i es composa principalment de partícules de carboni combinades amb hidrocarburs. Les partícules de mida inferior a les PM10 es consideren molt perjudicials per a la salut.

 

Seguiment de la campanya

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix als municipis situats a la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric la possibilitat de realitzar campanyes setmanals amb l’opacímetre. Fins ara, les campanyes s’han dut a terme a Sant Cugat del Vallès, La Llagosta i Cornellà de Llobregat.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 61

Foto

Foto
JPG | 6418