Direcció General de Comunicació

Institut d'estudis Aranesi

El Govern atorga a l'Institut d'Estudis Aranesi el caràcter d'acadèmia de l'occità, aranès a l'Aran

query_builder   21 gener 2014 16:04

event_note Nota de premsa

El Govern atorga a l'Institut d'Estudis Aranesi el caràcter d'acadèmia de l'occità, aranès a l'Aran

  • L’Institut d’Estudis Aranesi és la màxima institució encarregada d’establir i actualitzar la normativa lingüística de l’aranès

 

  • El decret insta l’Institut a col·laborar amb les entitats acadèmiques, de recerca o culturals reconegudes per les institucions públiques de l’espai occità, en l’establiment de la normativa lingüística de referència per al conjunt de la llengua occitana
El Govern ha aprovat el decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística de l’occità, aranès a la Val d’Aran, a proposta dels departaments de Cultura i de Justícia. L’occità és la llengua pròpia de l’Aran, on és denominada aranès, i és llengua oficial al conjunt de Catalunya d’acord amb l’Estatut de 2006. L’àmbit d’actuació de l’Institut d’Estudi Aranesi és Catalunya.
 
L’objecte de l’Institut d’Estudis Aranesi és l’alta investigació i estudi de l’aranès i l’establiment dels criteris de normativa d’acord amb els principis de la Gramàtica occitana de Loís Alibèrt i les Normes ortogràfiques de l’aranès, com a part integrant de l’espai lingüístic i cultural occità.
 
Així mateix, ha de col·laborar amb entitats acadèmiques, de recerca o culturals reconegudes per les institucions públiques de l’espai occità, en l’establiment de la normativa lingüística de referència per al conjunt de la llengua occitana.
 
L’Institut d’Estudis Aranesi esdevé amb aquest decret l’autoritat per a l’assessorament en matèria de llengua occitana, aranès a l’Aran, per a les administracions públiques i els organismes que en depenen, per als centres d’ensenyament públics i privats i per als mitjans de comunicació de titularitat pública.
 
El Govern de la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran han impulsat conjuntament el procés per tal que l’Institut d’Estudis Aranesi tingui el caràcter d’acadèmia, tal com preveu la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, de l’any 2010.
 
Per donar compliment a aquest mandat, el 30 de maig de 2012 es va constituir a Vielha el Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, com a òrgan paritari Generalitat - Conselh Generau d’Aran. En el marc d’aquest consell, s’ha impulsat tant el procés d’atorgament del rang acadèmic com les bases del decret aprovat avui pel Govern.
 
Per altra part, l’impuls d’aquest procés també ha comptat amb el diàleg i consens amb les principals entitats en l’espai occità que treballen en la codificació i normalització de la llengua, entre les quals cal assenyalar Lo Congres Permanent de la Lenga Occitana o Convergéncia Occitana.
 
Les noves funcions de l’Institut d’Estudis Aranesi
 
L’Institut d’Estudis Aranesi va ser creat el 2002. El 2008 li va ser reconeguda l’autoritat lingüística sobre l’aranès a l’Aran per acord del ple del Conselh Generau d’Aran. El decret aprovat avui estén aquesta autoritat a tot Catalunya i dóna el mandat a l’Institut per tal que estableixi la normativa lingüística de referència en col·laboració amb les entitats acadèmiques, de recerca o culturals reconegudes per les institucions públiques.
 
Així mateix, el decret reconeix l’Institut com a màxima institució encarregada d’establir i actualitzar la normativa lingüística de l’aranès. A més, és l’autoritat per a l’assessorament que, en matèria de llengua occitana – aranès a l’Aran – li sigui sol·licitat per les administracions públiques i els organismes que en depenen, pels centres d’ensenyament públics i privats i pels mitjans de comunicació de titularitat pública.
 
L’Institut d’Estudis Aranesi s’ha de constituir com a nova corporació independent amb les funcions que li atorguen aquest decret en el termini de sis mesos a partir de l’entrada d’avui. Un cop aprovats els estatuts, aquests s’hauran de trametre al Departament de Justícia perquè qualifiqui la seva adequació a la legalitat i els inscrigui al Registre d’Acadèmies de Catalunya.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia