• Fins dissabte 25 es preveu un episodi de neu molt abundant al Pirineu, especialment al seu vessant nord on es podrà acumular un gruix de més de 50 cm de neu.

 

  • A més, el vent bufarà molt fort de component nord i oest, i sobretot afectarà les cotes elevades del Pirineu i Prepirineu on les ratxes màximes podran superar els 125 km/h.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que el pas d’una pertorbació obrirà les portes a una glopada d’aire fred impulsada pel vent del nord i oest que afectarà Catalunya entre dijous i dissabte. Aquest episodi de neu i vent fort assolirà el seu màxim divendres.
 
Dimecres es preveuen nevades al vessant nord del Pirineu, on es podran acumular més de 5 cm de neu nova. A la resta del Pirineu també nevarà per sobre dels 800 metres fins a mitja tarda, tot i que localment es podrien veure flocs fins la cota 400 tan sols. A la resta del país, la nuvolositat serà abundant, amb algunes precipitacions febles i disperses que desapareixeran al llarg de la tarda. Al final del dia les precipitacions minvaran lleugerament.
 
Dijous es reactivarà la nevada al vessant nord del Pirineu a totes les cotes, i al final del dia s’intensificarà i podrà afectar altres zones del Pirineu Occidental. A la resta dominarà l’ambient assolellat, amb el pas d’alguns intervals de núvols poc importants. El vent del nord i oest augmentarà progressivament, i els cops més forts es preveuen a partir de migdia als cims del Pirineu i Prepirineu, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre. L’estat de la mar s’anirà alterant al nord de la Costa Brava, on es preveuen onades de més de 2.5 metres.
 
Divendres l’episodi de neu i vent arribarà al seu punt àlgid. La nevada s’estendrà a la resta del Pirineu i a molts punts del Prepirineu, però les quantitats més importants s’enregistraran a la Vall d’Aran i al nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, on es podrien acumular més de 20 cm per sobre dels 600 metres i més de 50 cm per sobre dels 1200 metres. A la resta del Pirineu i del Prepirineu s’acumularan quantitats de més de 5 cm per sobre dels 600 metres. A més, el fort vent del nord i oest produirà el fenomen del torb i és possible que es vegin flocs de neu a d’altres punts del terç nord de Catalunya a causa de la borrufa (neu transportada pel vent). Les ventades més importants es preveuen als cims del Pirineu i del Prepirineu, a l’Empordà i al terç sud del país (on les ratxes màximes podran superar els 125 km/h), tot i que també s’esperen cops forts al Prelitoral i a la depressió Central (més de 90 km/h). El temporal marítim s’endurirà a la Costa Brava, i les onades màximes superaran els 2.5 metres i puntualment podrien arribar als 4 metres d’alçada, amb una notable mar de fons del nord.
 
Dissabte la nevada continuarà, tot i que anirà minvant a partir de mig matí fins que desapareixerà al final del dia. El vent també anirà perdent força amb el pas de les hores, tot i que encara s’esperen ratxes de més de 90 km/h al Pirineu i als dos extrems de Catalunya, sobretot durant la primera meitat de la jornada. El temporal marítim també anirà remetent, tot i que persistirà la mar de fons del nord.
 
De cara a diumenge la situació millorarà en general, i no s’esperen precipitacions ni vents forts.
 
A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i estat de la mar.
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
22 de gener de 2014

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 95