Durant el període 2008-2013 s’ha destinat més de 44 milions d’euros a Plans de Reestructuració i Reconversió de vinya a Catalunya, import que, a més d’impulsar la competitivitat i modernització de les explotacions, ha contribuït a dinamitzar l’activitat econòmica de les zones vitivinícoles
 
 
El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat avui, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l’Ordre per la qual es regula l’aprovació i els ajuts dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya, per al període 2014-2018, i es convoca els ajuts corresponents. El període de sol·licituds del pla per a la campanya 2014 s’inicia el 23 de gener i finalitza el 21 de febrer de 2014.
 
Per a l’aprovació dels plans, aquests han d’incloure actuacions de reimplantació de vinya, reconversió varietal o de millora de les tècniques de gestió de les plantacions de vinya. Les mesures subvencionables són l’arrencada, plantació, emparrat, desinfecció del terreny, despedregat, anivellació del terreny, abancalament, abancalament amb murs de pedra en pendents superiors al 30%, protecció de planta jove contra conills, transformació de vas a emparrat i reempeltat.
 
En la mateixa Ordre, es regula la convocatòria de presentació de plans i la dels ajuts associats per raons de transparència, claredat i racionalitat de cara a les persones destinatàries.
 
L’ajut de reestructuració i reconversió de la vinya és una mesura del Programa de suport al sector vitivinícola amb finançament 100% de la Unió Europea (UE). Aquest programa té com a objectiu aconseguir l’equilibri entre l’oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors.
 
A través d’aquest programa, s’ha destinat durant el període 2008-2013 més de 80 milions d’euros al sector vitivinícola de Catalunya. Dintre d’aquestes mesures cal destacar els 44.343.029,11 € destinats als Plans de Reestructuració i Reconversió de la vinya, mesura que té l’objectiu d’impulsar l’augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles, afavorir la seva modernització i l’adequació varietal a les tendències del mercat, per tal de reforçar l’estructura del sector vitivinícola.
 
La convocatòria d’aquests ajuts de la campanya 2014-2015 està inclosa dins del nou Programa de suport al sector vitivinícola 2014-2020, que manté per a aquest període la mesura de plans de reestructuració i reconversió de la vinya.
 
El pressupost per al finançament d’aquests ajuts s’assigna anualment a la conferència sectorial d’agricultura. La distribució de fons per a aquest any s’ha fet en la Conferència Sectorial que ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, assignant-se un total de 9.157.020 € per a Catalunya.
 
Aquests ajuts contribueixen a dinamitzar l’activitat econòmica de les zones vitivinícoles, amb repercussions positives no només per a les explotacions que els reben, sinó també sobre el conjunt del sector vitivinícola i el de les empreses que els subministren els productes i serveis. Igualment, donaran liquidat al sector en un moment de crisi econòmica com l’actual, ajudant a compensar els preus dels productes agraris que reben els agricultors i ramaders.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.