El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i actual president de l’AREFLH (Associació de regions europees productores de fruita, verdura i hortalisses), Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat ahir a Brussel·les la “Journée Européenee de la Recherche et de l’Innovation des Fruits & Légumes” i ha mantingut contactes amb diversos representats del Parlament europeu així com de la Comissió europea, entre els que destaca la trobada d'avui amb José Manuel Sousa-Uva, director general d’Aspectes Horitzontals de la Política de Desenvolupament Rural.
L’objectiu de les trobades ha estat doble: presentar les línies d’acció de l’AREFLH per millorar la competitivitat del sector i, alhora, presentar el que s’està fent a Catalunya en matèria de foment de la producció local i la venda de proximitat.
Pelegrí, que ha estat acompanyat en aquestes trobades per Pere Puig, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, i pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries agroalimentàries, Domènec Vila, ha remarcat “la necessitat de treballar en xarxa, com es fa des de l’AREFHL, i de sumar esforços amb un enfocament transnacional per adaptar-nos als nous requeriments i exigències dels mercat globalitzat i ajudar a incrementar la competitivitat del sector”.
En aquest sentit Pelegrí, que ostenta la presidència d’aquest organisme, ha explicat que l’AREFLH és l’organització de regions europees productores de fruita, verdura i les hortalisses. Les 24 regions europees que l’integren, representen dins del conjunt de la Unió Europeu el 45% de la producció de fruites i hortalisses, el 60% de la producció de flors i plantes i el 85% de l’oli d’oliva.
Segons el conseller, en un escenari com l’actual on el món cada cop està més interconnectat, el mercat fluctua i canvia contínuament i on els reptes són cada cop més globals el paper d’aquestes organitzacions transnacionals és més necessari que mai. “Ni els productors de forma individual, ni les associacions de productors, ni els govern de forma particular poden fer front a tots els reptes sense crear xarxa. L’AREFLH és i vol continuar sent la xarxa per tot aquest subsector”.
Pel conseller, l’AREFLH vol ser un instrument per “orientar la recerca, la innovació del sector, un agent dinamitzador que aposti per la investigació bottom-up i per una investigació que sigui capaç de transformar aquest coneixement en nous productes i serveis”.
En aquest sentit, l’AREFLH vol convertir-se en un partner dinamitzador de la innovació en el sector de les fruites i les hortalisses per a tota Europa. “Volem impulsar projectes transnacionals, projectes multiagent que permetin un increment de les actuacions i relacions entre els agents de diferents regions europees”. Per això necessitem, ha dit el conseller, “que la Comissió Europea prevegui mecanismes de finançament per a projectes d’R+D+i supreregionals”. Per impulsar realment la recerca i la innovació en xarxa i tenir un sector europeu de fruites i hortalisses a primer nivell mundial “cal disposar de mecanismes que permetin impulsar aquestes xarxes entre els agents de diferents regions”.
Una organització en defensa dels productors de fruites i hortalisses
AREFLH, nascut el 1999, agrupa les principals regions europees productores de fruites i hortalisses, de plantes ornamentals i oli d’oliva. Actualment en formen part 24 regions de Bèlgica, França, Grècia, Itàlia, Portugal i l’Estat espanyol. La participació del Departament d’Agricultura a l’AREFLH, per delegació del President de la Generalitat, és molt activa, formant part del bureau de direcció. El president de l’AREHLH és el president de la regió, en aquest cas de Catalunya, qui atorga el mandat al responsable de la cartera d’agricultura, el conseller Josep Maria Pelegrí.
Els objectius fonamentals de l’ens són: representar i defensar els interessos econòmics i socials dels sectors hortofructícoles, oleícoles i de l’horticultura davant de les instàncies europees i mundials; afavorir els intercanvis d’experiències i projectes comuns entre regions i organitzacions professionals; i ser organisme de propostes sobre els principals assumptes que condicionen el futur de les produccions d’aquests sectors.