Instal.lació de caixes niu al carrer Àlaba de Barcelona
Instal.lació de caixes niu al carrer Àlaba de Barcelona
El Cos d’Agents Rurals du a terme diferents accions per sensibilitzar la ciutadania i solucionar problemes que ajudin a mantenir les poblacions d’espècies protegides, com les orenetes, els falciots, els ratpenats, entre d’altres, que viuen als espais urbans
 
En els darrers anys el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’ha implicat en la detecció i prevenció de la destrucció dels llocs de nidificació de fauna salvatge protegida que viu a les ciutats. Espècies com els falciots, els ballesters, les orenetes i els ratpenats utilitzen els forats de ventilació de sostres i mitgeres per refugiar-s'hi i nidificar.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra la major part de la població d’aquestes espècies a Catalunya. A causa de les noves tendències de l’arquitectura, del deteriorament dels edificis que tenen estructures adequades perquè s'hi estableixin i de les rehabilitacions que es fan sense tenir-les en compte, si no es duen a terme accions de protecció i sensibilització, en un futur proper podrien desaparèixer del nostre entorn urbà. Aquestes espècies realitzen una tasca mediambiental insubstituïble ja que consumeixen en la seva dieta diària quantitats molt grans d’insectes, com ara mosquits i altres insectes plaga per a l’agricultura i molestos per l’home. La lluita biològica contra determinades plagues que duen a terme aquestes espècies és un dels motius que fa que sigui important la tasca de la seva preservació per a les generacions futures, sense oblidar el patrimoni natural que contribueix a enriquir la biodiversitat urbana i la millora de la qualitat de vida a la ciutat.
Des del Departament d’Agricultura,  un apartat de pàgina web dóna a conèixer la fauna urbana protegida i proporciona informació sobre la normativa, dins de l’apartat Fauna salvatge protegida al medi urbà.
 
Les diferents accions que du a terme el Cos d’Agents Rurals al llarg de l’any per millorar la conservació d’aquestes espècies són, entre d’altres, la inclusió de xerrades específiques de divulgació i sensibilització ambiental sobre la problemàtica de conservació d’aquestes espècies, adreçades als cicles de primària i secundària dels centres educatius; la mediació i ajuda tècnica per resoldre situacions problemàtiques i possibilitar l’adopció de solucions de conservació d’aquestes poblacions; la recollida d’exemplars ferits i de cries, trobats a la via pública, i el seu trasllat als centres de fauna salvatge del Departament d’Agricultura, per al seu posterior alliberament al medi una vegada recuperades.
Un altre exemple de caixa niu a la ciutat de Barcelona
Un altre exemple de caixa niu a la ciutat de Barcelona
Un exemple d’aquestes accions es durà a terme en els propers dies en una escola de Barcelona que es troba amb la problemàtica que s’han recollit diversos falciots ferits que han caigut a terra. Aquests ocells intenten entrar en un forat de ventilació de la cambra del terrat que era el seu niu i que la direcció de l’escola va haver de tapar per un problema d’abelles. Un cop eradicat el problema de les abelles, l’escola ha accedit a permetre que agents rurals del Grup de Suport de Muntanya facin una intervenció per tal de reobrir el forat, així com a instal·lar una caixa niu, cedida per Galanthus, en una de les finestres per incrementar l’espai de possible nidificació.
 
Al carrer Lepant de Barcelona, l’empresa NyN està construint un edifici al costat d’una paret mitgera on hi havia nius de falciots, ballesters i pardals. Els agents rurals van detectar aquesta obra i van realitzar les gestions necessàries per tal que els ocells que hi havia a la mitgera durant els treballs se’n veiessin al menys afectades possible. Dins del procediment establert per la Direcció General del Medi Natural, es plantejava la necessitat de compensar les pèrdues dels llocs de nidificació degudes a l’obra. Actualment l’empresa està gestionant la instal·lació de caixes niu especifiques per a aquestes espècies integrades a la part de la mitgera que ha quedat lliure.
 
Al passeig de Sant Joan de Barcelona, l’empresa SEIDOM ha col·laborat en la reobertura dels forats de ventilació de l’edifici que està rehabilitant i que estaven tancats amb una reixa per problemes amb coloms. Els treballadors de l’empresa, assessorats per membres del Cos d’Agents Rurals i Galanthus, han extret el reixat i han remodelat els forats reduint-ne la mida, perquè els coloms no puguin entrar però sí d’altres espècies com falciots i ballesters.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat