Direcció General de Comunicació

#49

300 anys dels fets de 1714: recordant la nostra història amb la mirada posada al futur

query_builder   23 gener 2014 20:25

event_note Nota de premsa

#49

300 anys dels fets de 1714: recordant la nostra història amb la mirada posada al futur

  • El Tricentenari es fonamenta en quatre grans pilars: commemorar, reimaginar, cohesionar i projectar
Monogràfic Tricentenari

 

 

La commemoració dels fets de 1714 és una oportunitat magnífica tant per celebrar la persistència d’un poble ―i les raons d’aquesta persistència― com, sobretot, per aprendre dels errors i dels encerts.


En aquest context, emergeixen dues funcions fonamentals del Tricentenari: promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història, per una banda, i, per l'altra, aprofitar la commemoració per suscitar un debat sobre el nostre present i futur col·lectius.


Per aconseguir-ho, el Tricentenari es fonamenta en quatre pilars: commemorar, reimaginar, cohesionar i projectar .
•    Commemorar una sèrie de fets històrics que expliquen una part del que som avui i afecten què podem ser en el futur. Les commemoracions són llocs i moments de la consciència, d’afirmació cívica. Però també són moments de compromís democràtic i crític. Recordem el passat per ser conscients de la nostra identitat i crear una consciència comuna, per al present i el futur.
•    Reimaginar el futur de Catalunya per expressar la nostra voluntat de prendre part activa en el repte de dissenyar un horitzó desitjable en tots els aspectes. És una oportunitat única per repensar el nostre futur col·lectiu en un context de gran efervescència social. El Tricentenari és el pretext per invocar tot el talent i la creativitat perquè repensem junts el nostre model social, econòmic, cultural i tecnològic.
•    Cohesionar els ciutadans convocant-los a un procés de reflexió col·lectiva i a un projecte de futur compartit. La commemoració és un pacte intergeneracional, un punt de trobada per al conjunt de Catalunya, l'àgora on cap opinió és exclosa.
•    Projectar Catalunya satisfent la curiositat d'un món que ens està mirant. És la nostra oportunitat, com a país, per aprofitar i donar noves respostes a les preguntes que el món ens planteja i per mostrar el millor de nosaltres mateixos.

 

El Tricentenari contribuirà a reforçar els fonaments d'una societat indiscutiblement inclusiva, però els vincles de la qual estan sent qüestionats i debilitats per la pressió del moment.

 

Servirà també per ampliar els límits de la nostra identitat nacional, incorporant al relat històric tots els que som ara i aquí, i elevant, en la mesura que sigui possible, la nostra autoestima col·lectiva. Sense triomfalismes, però sense vergonya.

 

El Tricentenari posarà en relleu el vincle persistent entre 1714 i 2014, el fil que uneix qui érem, qui som i qui serem.

1  

Fitxers adjunts

Tricentenari

Tricentenari
PDF | 853

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia