El conveni facilitarà l’accés dels pacients als tractaments més innovadors, promourà els assajos clínics amb fàrmacs experimentals i potenciarà projectes institucionals de l’ICO

Presentació de l'acord ICO - Roche
 
L’Institut Català d’Oncologia i la companyia Roche han signat un acord marc de col·laboració estratègica, el primer d’aquest tipus entre un centro públic i una indústria farmacèutica realitzat a Espanya.
 
La presentació de l’acord ha tingut lloc avui divendres 24 de gener a la sala d’actes del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la presència d’Andreas Abt, director general de Roche; Candela Calle, directora general de l’ICO, i ha estat presidida pel conseller de Salut, Boi Ruiz.
 
Facilitar l’accés a la innovació
 
L’acord estableix un marc de col·laboració mutu entre les dues institucions, ICO i Roche, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat del sistema català de salut i facilitar l’accés dels pacients oncològics als millors tractaments. L’acord es basa en tres principis:
 
-Situar la innovació a l’abast dels pacients: L’acord permet monitoritzar i garantir que els pacients de l’ICO rebin el tractament adequat, de manera que s’optimitzin els recursos disponibles. Es pretén avançar en l’avaluació de resultats en salut i explorar models de finançament alternatius, basats en la resposta dels pacients al tractament.
 
-Potenciar la investigació: L’acord preveu seguir potenciant la inversió en I+D, el desenvolupament d’assajos clínics de fases inicials de les molècules i l’impuls de la Medicina Personalitzada.
 
-Col·laboració amb projectes institucionals: Coresponsabilització amb el sistema de salut a través de projectes de caràcter institucional, com per exemple, el Projecte de Centralització de Farmàcia Única, que pretén dissenyar l’estructura de la Xarxa de Farmàcia en la Xarxa d’Atenció Oncològica de l’ICO.
 
Per a Candela Calle, directora general de l’ICO, l’acord és fruit d’un "canvi de paradigma, passant de la relació tradicional de client–proveïdor a la de socis coresponsables".
 
Per la seva banda, Andreas Abt, director general de Roche, considera que "aquesta nova manera de relacionar-nos amb institucions de salut pública ens ha de conduir a comptar amb un marc de sostenibilitat i predictibilitat, alhora que permet que la innovació dels nous tractaments arribi als pacients que ho necessiten al més aviat possible".