• Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla NEUCAT per nevades, la Prealerta de l’ALLAUCAT per risc d’allaus, i l’Alerta del PROCICAT per forts vents
  • La zona més afectada per vent i neu, segons la previsió, serà la vessant nord del Pirineu i podrà afectar el nord del Prepirineu
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'ALERTA del Pla Especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT. Segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, continua la situació de risc alt per nevades a Val d’Aran i al nord del Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, on la cota de neu voltarà els 700 metres.
 
Es podran acumular fins a 30 cm de neu per sobre els 900 metres i fins a 50 cm per sobre els 1.200 metres. També estan afectades per les nevades, amb menor intensitat, les comarques de la Cerdanya, Alt Urgell, Berguedà, Solsonès i Pallars Jussà. En aquesta zona, la nevada afectarà principalment a la zona nord. A més, a les zones més elevades es produirà el fenomen del torb.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions i prendre les mesures d’autoprotecció a la zona afectada, sobretot pel que fa a la mobilitat i a les activitats de lleure a muntanya. Es recomana mantenir-se informats de l’evolució meteorològica i adaptar les activitats al temps.
 
Aquest cap de setmana, de temperatures baixes i afectacions per nevades, també es recomana especialment tenir molta cura amb els aparells de calefacció i seguir les recomanacions de Protecció Civil per evitar intoxicacions per mala combustió de calderes i escalfadors.
 
 
L’SMC preveu que demà dissabte les nevades vagin a menys i la possible afectació quedi reduïda al vessant nord de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars
Sobirà. La cota serà 1.000 metres i anirà pujant, amb el pas de les hores, fins als 1.800 metres.
 
 
 
Alerta PROCICAT per forts vents
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de forts vents avui divendres i fins demà al matí a totes les comarques del Pirineu i Prepirineu, i també a les de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Empordà.
 
La previsió de l’SMC indica que es poden assolir ratxes de vent superiors als 125 km /h sobretot a les cotes més elevades del Pirineu i Prepirineu i a zones de les Terres de l’Ebre i l’Empordà. Es preveu que el risc per forts vents es mantingui dissabte al matí i disminueixi notablement a partir del vespre.  
 
Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Més consells: www.gencat.cat/interior/ventades


Prealerta ALLAUCAT per risc d’allaus
 
Protecció Civil de la Generalitat també manté en Prealerta el Pla Especial d'Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT pel perill d’allau fort (nivell 4) avui i demà a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, segons les informacions de l’Institut Geològic de Catalunya IGC. La neu acumulada els darrers dies, la intensificació de la nevada i del vent i la pujada de temperatures durant el dia, afavorirà el desencadenament espontani d'allaus.
 
A causa de les nevades que van començar ahir i que continuaran caient els propers dies, l’Institut Geològic de Catalunya ha informat que, a la meitat nord de l'Aran, es preveuen allaus de neu recent que poden afectar tot un vessant i assolir el fons de vall. A la Franja Nord de la Pallaresa i a la meitat sud de l'Aran la neu està essent transportada pel vent i s'estan formant plaques inestables que poden caure pel pas d'una persona i fins i tot de forma espontània.
 
Tanmateix hi ha un nivell marcat (nivell 3) de perill d’allaus a la resta del Pirineu i Prepirineu.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana que es tinguin en compte els consells d’autoprotecció per risc d’allaus.
 
Prealerta INUNCAT per fort onatge
 
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de mal estat de la mar avui i demà a la costa de l’Empordà. La mala mar afectarà sobretot al cap de Begur i al nord del cap de Creus.
 
La previsió de l’SMC indica que les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa). Hi haurà mar de fons del nord.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats recreatives i professionals al mar. S’aconsella no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, així com respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions