FOTO WEB
Un moment de la inauguració.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat, aquest matí, les noves instal·lacions de Certiplant SL, al Palau d’Anglesola.
 
Josep Maria Pelegrí ha volgut obrir la seva intervenció destacant que Catalunya és tot un referent en producció i comercialització de fruita dolça, una activitat al voltant de la qual també s’ha desenvolupat un sector en concret, el  viverista, que no s’ha limitat a anar a remolc de la demanda sinó que ha estat part directament implicada en l’evolució de la fructicultura catalana, fent una important tasca de transferència tecnològica molt més enllà dels purs interessos comercials; i ha afegit que Certiplant SL, del grup NUFRI, n’és un clar exemple. “CERTIPLANT ha cercat sempre un valor afegit a la seva producció, apostant per la qualitat del material vegetal que produeix i comercialitza; ha estat pionera i continua sent líder en la certificació de perera i pomera, i també s’ha sabut adaptar a les exigències d’un mercat cada vegada més emergent, com el de la fruita de pinyol, amb una gran dinàmica varietal, potser en aquests moments excessiva i fortament impulsada per la demanda comercial i pel suport de l’Administració als plans de reconversió de la fruita”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha afegit que les noves instal·lacions de Certiplant inaugurades avui són funcionals i modernes, formen part d’una parcel·la on s’hi integra totes les fases de l’empresa, des de la producció de camp, passant pel processat del material fins als serveis administratius, tècnics i de direcció. “Aquestes instal·lacions venen a ser un important aparador que demostra que aquesta empresa aposta clarament pel futur malgrat les dificultats”, ha indicat.
 
El conseller també ha volgut fer palès que “el sector viverista no està exempt de problemes; és més, intentar fer les coses bé no sempre té un reconeixement immediat, i fins i tot és probable que les persones amb una certa responsabilitat en la presa de decisions defalleixin en algun moment, però de ben segur que el temps posa les coses al seu lloc, i demostrarà que es pot mantenir aquelles empreses que actuen com a veritables professionals i es mantenen fermes en els seus comportaments o decisions; i entenem que Certiplant forma part d’aquest grup “selecte” d’empreses del sector”.
 
Josep Maria Pelegrí ha remarcat que des del Departament s’està intentant regularitzar el sector viverista, i en aquest sentit ha recordat que “fa poc hem presentat un pla de treball que ens ha de permetre aconseguir aquest objectiu. Volem un sector fort, capaç d’afrontar els nous reptes amb prou garantia, com són els reptes que planteja la nova directiva d’ús sostenible dels fitosanitaris o malalties molt perilloses i de declaració obligatòria, com és el cas del foc bacterià, malaltia davant de la qual, per molts esforços que es facin des de l’Administració, ens posa en un escac i mat si no som capaços de treballar conjuntament sector productor, viverista, empresa privada, administració, etcètera. I també creiem en que ha de ser el propi sector el que s’autoreguli, això si, mantenint una supervisió oficial per la nostra part”.
 
A més, Pelegrí ha assenyalat que “la globalització que estem vivint facilita la dispersió a grans distàncies d’organismes nocius, com el foc bacterià, a traves del material vegetal, però d’altra banda obre les portes a nous mercats. Cal aprofitar-ho. A nivell europeu, s’està treballant en un Reglament dels materials de reproducció vegetal que ha de permetre l’homogeneïtzació i el reconeixement de les actuacions entre els diferents Estats. Amb el Ministeri també mantenim un contacte directe. Hi ha temes pendents que cal solucionar. El Registre de varietats comercials no és tan dinàmic com voldríem. Així mateix, cal limitar l’origen del material vegetal, i com a mínim garantir que en cap moment es perdi la seva traçabilitats".
 
Finalment, el conseller també s’ha referit al sistema de les proteccions de les obtencions vegetals, que “actualment presenta moltes mancances i no menys incompliments. En aquest sentit, s’ha posat la primera pedra, fent seure en la mateixa taula totes les parts per a cercar solucions de consens”.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la inauguració.

Imatge de la inauguració.
JPG | 144