Protecció Civil

Respecte al comunicat anterior s'afegeix la Prealerta del Pla INUNCAT per acumulació de pluges

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de les alertes i prealertes derivades de la situació meteorològica

query_builder   24 gener 2014 20:13

event_note Nota de premsa

Respecte al comunicat anterior s'afegeix la Prealerta del Pla INUNCAT per acumulació de pluges

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de les alertes i prealertes derivades de la situació meteorològica

 
  • Alerta del pla NEUCAT: Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta per nevades, que quedaran restringides a la Val d’Aran i al nord de les comarques de l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà
  • Alerta del pla PROCICAT per vents: la zona més afectada per vent i neu, segons la previsió, serà la vessant nord del Pirineu i podrà afectar el nord del Prepirineu
  • Prealerta del pla ALLAUCAT: pel perill d’allau fort (nivell 4), que es manté per demà a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa
  • Protecció Civil de la Generalitat recorda la necessitat d’extremar la precaució i evitar conductes de risc a les zones afectades pel risc d’allaus
  • Prealerta del pla INUNCAT per acumulació de pluges: per previsió d’acumulació de pluges a les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà
  • L’acumulació de pluges i l’aportació d’aigua per la neu fosa entorn als 1000 metres pot provocar que el riu Garona pugui arribar a un pic de cabal d’uns 40m3/s
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'Alerta del Pla Especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
 
Segons l’SMC, a partir d’ara, les nevades queden restringides únicament a la comarca de la Val d’Aran, i al nord de les comarques de l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà. La cota de neu voltarà entre els 1.000 i els 1.300 metres.
 
Tot i que el fenomen vagi a menys, les quantitats de neu acumulada poden arribar a ser importants. Per sobre dels 2.000 metres és possible que s' acumulin més de 80 cm en tot l'episodi. A més, a les zones elevades es produirà el fenomen del torb.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments hi ha afectacions per neu a les següents carreteres:
  • Tallada la carretera BV-4024 de Bagà a Coll de Pal
  • Tallada la C-28 de Baqueira a Casa Sastrada
  • Obligatori cadenes a la C-142b de Baqueira a Pla de Beret
  • Obligatori cadenes a la C-28 de Baqueira a Artíes.
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions i prendre les mesures d’autoprotecció a la zona afectada, sobretot pel que fa a la mobilitat i a les activitats de lleure a muntanya. Es recomana mantenir-se informats de l’evolució meteorològica i adaptar les activitats al temps.
 
Aquest cap de setmana, de temperatures baixes i afectacions per nevades, també es recomana especialment tenir molta cura amb els aparells de calefacció i seguir les recomanacions de Protecció Civil per evitar intoxicacions per mala combustió de calderes i escalfadors.
 
 
Alerta PROCICAT per forts vents
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de forts vents fins demà dissabte al matí a totes les comarques del Pirineu i Prepirineu i també a les de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Empordà.
 
La previsió de l’SMC indica que es poden assolir ratxes de vent superiors als 125 km/h sobretot a les cotes més elevades del Pirineu i Prepirineu i a zones de les Terres de l’Ebre i l’Empordà. Es preveu que el risc per forts vents es mantingui dissabte al matí i disminueixi notablement a partir del migdia. 
 
Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Més consells: www.gencat.cat/interior/ventades


Prealerta ALLAUCAT per risc d’allaus
Protecció Civil de la Generalitat recorda també que el Pla Especial d'Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT està en Prealerta pel perill d’allau fort (nivell 4), que es manté per demà a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, segons les informacions de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC). La neu acumulada els darrers dies, la intensificació de la nevada i del vent i la pujada de temperatures durant el dia, afavorirà el desencadenament espontani d'allaus.
 
A causa de les nevades que van començar ahir i que continuaran caient els propers dies, l’IGC ha informat que, a la meitat nord de l'Aran, es preveuen allaus de neu recent que poden afectar tot un vessant i assolir el fons de vall. A la Franja Nord de la Pallaresa i a la meitat sud de l'Aran la neu està essent transportada pel vent i s'estan formant plaques inestables que poden caure pel pas d'una persona i fins i tot de forma espontània.
 
Tanmateix hi ha un nivell marcat (nivell 3) de perill d’allaus a la resta del Pirineu i Prepirineu.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda la necessitat d’extremar la precaució i evitar conductes de risc a les zones afectades pel risc d’allaus. Per a més informació consulteu els consells d’autoprotecció per risc d’allaus.
 
 
Prealerta INUNCAT per acumulació de pluja
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, a partir de les informacions facilitades pel la Confederación Hidrogràfica del Ebro i el Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Les condicions meteorològiques que s’estan donant fins ara a la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, i les condicions que es poden donar durant aquest cap de setmana, fan preveure una crescuda important de cabal als rius, sobretot al riu Garona.
 
Pel que fa a pluges, les previsions indiquen que fins demà a la tarda es poden acumular més de 100 litres en 24 hores a la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.
 
Durant aquest cap de setmana també es preveuen noves nevades, essent aquestes més abundants per sobre els 1.500 metres. Aquesta neu encara no es fondrà per afegir-se al cabal dels rius, però si que ho podria fer part dels 20-25 cm de neu acumulats fins ara al voltant dels 1.000 metres, tot i que no se’n preveuen grans aportacions.
 
Segons informacions facilitades pel la Confederación Hidrogràfica del Ebro, per a demà migdia es pot arribar a un pic de cabal al riu Garona d’uns 40m3/s. Tot i que no suposi un risc potencial de desbordament (recordem que en les inundacions del juny de l’any passat ens trobàvem amb un cabal d’uns 150m3/s al riu Garona), Protecció Civil de la Generalitat recomana fer un control de punts baixos, guals i accessos a la llera dels rius, així com de tenir precaució a l’hora de desenvolupar activitats prop de la llera dels rius especialment a les comarques de la Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en zones inundables, evitant acostar-se a les lleres dels rius, rieres i rierols, evitar creuar-los per passos no segurs, evitar passos subterranis inundables. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
 
Prealerta INUNCAT per fort onatge
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de mal estat de la mar avui i demà a la costa de l’Empordà. La mala mar afectarà sobretot al cap de Begur i al nord del cap de Creus.
 
La previsió de l’SMC indica que les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa). Hi haurà mar de fons del nord.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats recreatives i professionals al mar. S’aconsella no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, així com respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia