El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat avui sentir-se “decebut” després que el Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi comunicat que el Govern espanyol no preveu publicar aquest any les balances fiscals de l’Estat amb Catalunya. Mas-Colell ha reclamat que el ministeri doni a conèixer la informació necessària perquè la comunitat acadèmica pugui fer els seus càlculs sobre les balances, “unes dades que fa gairebé un any que reclamem”. “Les dades són poder, i volem transparència en les dades”, ha afirmat.
 
El responsable d’Economia també s’ha referit a les paraules del Montoro quan ha dit que és la capacitat d’endeutar-se del Tresor espanyol la que permet a Catalunya finançar-se a través del FLA. Mas-Colell ha explicat que la possibilitat d’endeutar-se d’Espanya depèn directament del seu PIB, del qual Catalunya aporta el 20%. Tenint en compte que aquest any el Tesoro s’endeutarà per valor de 240.000 milions, “podem assumir que Espanya emetrà 48.500 milions de deute gràcies a Catalunya, mentre que només en rebrà 6.300 a través del FLA”. “Estem cansats d’aquesta actitud perdonavidas del Govern; volem que ens tractin amb respecte”, ha subratllat Mas-Colell, qui també ha recordat que “no hauríem de demanar crèdit del Govern central si ens retornessin les nostres bases fiscals; amb elles no tindríem problemes per finançar-nos en els mercats”.
 
Andreu Mas-Colell ha assegurat que Catalunya s’està defensant d’una agressió, que es concreta en “un assalt per terra, mar i aire” contra l’autogovern. El conseller s’ha mostrat d’acord amb Montoro en què  cal més Europa, i ha afegit que “a Catalunya, però sobretot a Espanya”. “”La passió uniformitzadora i homogeneïtzadora del Govern del PP i la falta de respecte per la diversitat no són valors europeus”, ha conclòs.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 23