TES
El conseller Vila a la plantada d'arbres a Jafre, aquest matí.
  • El conseller de Territori i Sostenibilitat alerta que l'avantprojecte de Llei aprovat pel Consell de Ministres és un "pas enrere" en matèria ambiental i obre la porta a rebaixar la protecció dels espais naturals
  • Santi Vila denuncia que la proposta del govern espanyol fa una "atribució expansiva de competències" a favor de l'Estat


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha expressat avui l'oposició de la Generalitat a l'avantprojecte de Llei de parcs nacionals, aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres, en considerar que és "innecessari i inconstitucional". Pel conseller Vila, la proposta del govern espanyol suposa un “pas enrere” en matèria ambiental, “violenta l’ordenament constitucional” i alerta que pot provocar una rebaixa del nivell de protecció en aquests espais protegits. Vila ha fet aquestes declaracions avui a Jafre, durant la celebració d'una plantada popular organitzada pel Consorci del Ter per reforestar la zona afectada per l'incendi del novembre passat al Baix Empordà.

El conseller, que ha recordat de Catalunya té competències exclusives en matèria d’espais naturals, considera que la norma estatal fa una atribució “expansiva” de competències a favor de l’Estat, la qual cosa “condiciona indegudament el nostre camp competencial”. També ha explicat que el Tribunal Constitucional ja ha fallat en diverses ocasions que la gestió ordinària dels parcs correspon a les comunitats autònomes. Vila ha fet una crida “a la ciutadania progressista i liberal d’Espanya perquè  no toleri que els sectors més rancis s’apropiïn de la Coinstitució”. En aquest sentit, ha avançat que estudiarà la possibilitat que el Govern recorri contra l'avantprojecte de Llei.

Vila ha manifestat la seva preocupació perquè la proposta del govern espanyol "pot generar un nou debat per rebaixar el grau de protecció”, fet que podria suposar perdre part important de l’atractiu i la singularitat d’aquests espais. “A Catalunya, no posarem en risc un espai de gran interès natural com és el parc nacional d'Aigüestortes, que és un dinamitzador econòmic per a les comarques de l'Alt Pirineu”, ha afegit.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 444

Foto

Foto
JPEG | 1285