•  El 93% dels hospitals i CAP catalans ja estan connectats a la Història Clínica Compartida de Catalunya i d’aquests un 97% hi publiquen
La Fundació TicSalut, amb l’objectiu de conèixer objectivament el nivell d’adopció de les TIC per les organitzacions sanitàries de Catalunya, porta a terme anualment, des de l’any 2007, i per encàrrec del Departament de Salut, l’enquesta Mapa de tendències en TIC i salut, un document de referència per al sector sanitari, que aporta una visió de la realitat i l’evolució de les TIC en la xarxa de centres sanitaris i sociosanitaris públics catalans
 
L’enquesta corresponent al 2013, amb 220 preguntes i més de 600 ítems d’informació, ha arribat a la seva setena edició aconseguint un 100% de resposta.
 
Els resultats posen de manifest que els centres catalans han seguit fent un esforç per actualitzar instal·lacions i adoptar les noves tendències en TIC, consolidant-se  així Catalunya, any rere any, com a un dels referents europeus en l’àmbit de les TIC en salut.
 
Dades concretes :
 
  • el percentatge de dispositius mòbils dins de les entitats assistencials arriba ja a un 11% del total de dispositius de treball
  • un 70% dels hospitals i equips d’atenció primària disposen d’eines de mobilitat (portàtils, tauletes, smartphones, etc.) que els permeten consultar i integrar la informació en temps real a la història clínica electrònica.
  • Es consolida el model d’atenció no presencial centrat en la Telemedicina, que ha duplicat el seu ús des de l’any 2011. Més de la meitat dels centres hospitalaris manifesten que fan Telediagnòstic, un 44% que utilitzen la Teleconsulta i un 13% que fan Telemonitorització.
  • Actualment, i amb un 85% dels hospitals catalans avaluats amb el sistema EMRAM, un 8,7% dels centres estan a nivell 6, és a dir, que treballen quasi sense papers, i un 65,2% a nivell 5. Aquesta és una dada important ja que a nivell Europeu, només un 1,5% dels hospitals estan a nivell 6 i un 16,2% són a nivell 5.
  • El 100% dels hospitals catalans utilitzen la història clínica electrònica i continua la digitalització del seu contingut, destacant l’esforç que s’està fent en l’àmbit sociosanitari i de salut mental. 
  • Un 95% dels centres ja no imprimeixen les plaques radiològiques i entreguen còpies en CD o DVD en cas de sol·licitud dels pacients. Aquesta digitalització dels centres ha permès que el 93% dels hospitals i centres d’atenció primària públics catalans ja estiguin connectats a la Història Clínica Compartida de Catalunya, i que d’aquests, un 97% hi publiquin.
 
 
Projecte de futur
Durant l’any 2014 la Fundació TicSalut, amb el suport de la Mobile World Capital, desenvoluparà el Pla Mestre de Mobilitat amb l’objectiu d’impulsar el model no presencial i el desenvolupament i ús de les APPs de salut i socials. Es crearà un Marketplace o aparador d’APPs de salut i socials que sigui un lloc de referència per professionals i pacients.
 
Actualment existeixen al món més de 40.000 APPs dedicades a la salut i el seu ús crea un nou paradigma en els processos d’atenció als pacients i el seu entorn. La Fundació treballarà per elaborar un sistema de validació de  “bones pràctiques” de les APPs de salut i socials (seguretat, qualitat, continguts, homologació, interoperabilitat, etc.) perquè els professionals i els ciutadans disposin d’aplicacions mòbils que reuneixin les garanties de qualitat i seguretat adequades”.
 
Un objectiu clau pel 2014  és la implantació d´un nou model de governança TIC basat en el consens, la corresponsabilització i el respecte a l´autonomia de gestió TIC dels proveïdors de salut. Això suposarà el desenvolupament d’una plataforma d´intercanvi d´informació basada en estàndards mundials a disposició de tot el sector amb l’objectiu de facilitar la continuïtat assistencial.
.