• El president Mas ha encapçalat aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2013 que atorguen anualment la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
El president entregant el Premi Nacional de Recerca a Elías Campo
El president entregant el Premi Nacional de Recerca a Elías Campo
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que “el camí assolit en recerca, ciència i transferència de tecnologia”, que ha considerat com “un canvi radical positiu”, permetrà al país que, en els propers deu anys, “puguem parlem de tu a tu amb els països més capdavanters del món”.
 
“És un gran repte col·lectiu”, ha assegurat el president Mas, que ha destacat que aquest camí cap a l’excel·lència “permetrà construir una Catalunya que no sigui low cost, sinó d’alt valor afegit, de referència”, i que no estigui al servei d’uns pocs, “sinó que elevi el nivell mitjà sencer de la societat catalana”. “Això està al nostre abast probablement per primera vegada des de la nostra història col·lectiva”, ha reblat, i ha subratllat que el fet que encara ens quedi camí per recórrer en l’àmbit científic “no ha de ser vist com una llosa ni un mur, sinó com un estímul”.
 
El president ha pronunciat aquestes paraules des del Teatre Nacional de Catalunya, on s’ha celebrat aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2013. També hi ha assistit el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
 
Després del lliurament de guardons, el cap del Govern ha subratllat que actes com el d’avui són “el resultat d’uns quants anys de tenir projecte, d’atreure i generar talent, de demostrar voluntat i de tenir continuïtat”. Un aspecte que ha volgut remarcar perquè ha assegurat que un dels elements positius que expliquen el bon nivell actual de la recerca i la ciència que es fa a Catalunya “és la continuïtat i la perseverança que hi ha hagut a nivell públic”, per part dels diferents governs que han presidit el país.
 
Uns premis per fomentar el reconeixement social de la ciència
 
El Govern i la Fundació Catalana de Suport a la Recerca i la Innovació reconeixen amb aquests guardons l’activitat investigadora dels científics, amb la finalitat de fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar entre la societat catalana l'activitat científica dels investigadors i investigadores vinculats a Catalunya. Aquests premis són la màxima distinció que s’atorga en l’àmbit de la recerca a Catalunya.
 
Enguany, els guardonats han estat: Elías Campo, Premi Nacional de Recerca; Isabelle Anguelovski, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove;  KIC InnoEnergy Iberia, Premi Nacional al Partenariat Públic-Privat en Recerca i Innovació; Fundació Josep Carreras, Premi Nacional de Mecenatge Científic, i el diari Ara, Premi Nacional de Comunicació Científica.
 
Durant el seu discurs, el president ha volgut felicitar a tots els premiats, a qui ha dirigit unes paraules. D’Elías Campo ha destacat el fet que la seva “excel·lència i talent científic i professional” vagin sempre acompanyats d’una “vessant humanista i un caliu que cal”- ha dit- “en tots els camps de la nostra societat”.
 
Sobre la doctora Isabelle Anguelovski, el cap de l’Executiu ha destacat que “és un dels exemples de la capacitat d’atracció que avui té Catalunya”, que, a través d’universitats i de centres de recerca “ha atret talent de molts llocs del món i de primer nivell”. Un fet, ha dit Mas, que era “impensable” fa uns anys i que avui “és el termòmetre que marca la temperatura del que ha passat en aquest país en matèria de recerca i ciència”.
 
A la Fundació Josep Carreras, el president li ha agraït “la molt bona feina feta des de fa temps” per ajudar milers de famílies i persones del nostre país. Una tasca, ha dit, que permet que “arribem a apreciar la dimensió científica, però sobretot humana, de la feina de la Fundació”.
 
El president també ha agraït al diari Ara la tasca pedagògica i formativa de primer nivell” que realitza diàriament comunicant a la societat en general el progrés científic que viu Catalunya.
 
L’empresa KIC InnoEnergy Iberia l’ha posat d’exemple de com es pot arribar a traduir l’esforç científic, en una cosa que es pot tocar i que aporta directament benefici a la societat, en forma de riquesa econòmica, llocs de treball i nous que resolen problemes existents”.
 
Nota: Es pot consultar la relació dels guardonats i els seus currículums en el següent enllaç: http://goo.gl/G7PK00

1  

Imatges

El president entregant el Premi Nacional de Recerca a Elías Campo

El president entregant el Premi Nacional de Recerca a Elías Campo 480