• El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, destaca la "lectura contemporània i actual" del panorama musical català que fan els Concerts del Tricentenari, que compten amb la implicació dels festivals musicals de referència del país
 
  • El conseller Mascarell i Miquel Calçada, comissari de la commemoració, conjuntament amb els impulsors dels festivals, han presentat un programa que se celebrarà durant tot el 2014
 
  • El Palau de la Música, on la presidenta del patronat Mariona Carulla ha exercit d’amfitriona, acollirà dues de les cites del programa
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, han presentat el programa de Concerts del Tricentenari, que inclou més d’una quinzena d’actuacions arreu de Catalunya al llarg de 2014.
 
Aquest dijous dia 30, a les 21 hores, tindrà lloc a la sala gran de l’Auditori el primer dels Concerts, un homenatge a la figura de Josep Moragues, heroi de la resistència catalana durant la Guerra de Successió “que ha esdevingut un símbol de lluita i dignitat”, explicava Jordi Fàbregas, director del festival Tradicionàrius.
 
Coproduït pels festivals Barnasants i Tradicionàrius, amb la col·laboració de L’Auditori, s’hi farà un recorregut per 300 anys de cançons de lluita i resistència a través de peces que ja han esdevingut himnes per a moltes generacions de catalans.
 
L’estol d’artistes que hi prendran part és irrepetible: des de la participació de Miquel Gil, Manolo Miralles i Vicent Torrent, dels recentment dissolts Al Tall, passant pels històrics Coses, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Quico Pi de la Serra fins a una nodrida representació de joves cantautors com Feliu Ventura, Pau Alabajos o Cesk Freixas. També hi participaran el mallorquí Biel Majoral, el grup La Nova Euterpe, Miquel Gironès d’Obrint Pas, el raper Gato-El-Qiman i l’actor Joel Joan. Tota l’actuació es farà sobre la base musical del grup Mesclat i comptarà amb la direcció musical de Marcel Casellas.
 
Un dels focus d’atenció del concert serà l’estrena d’un romanço en homenatge al general Moragues que Jaume Arnella ha composat expressament per a l’ocasió.
 
Els festivals que formen part dels Concerts del Tricentenari són:
 
  • Festival Castell de Peralada
  • Festival Acústica
  • Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
  • Festival Strenes
  • Festival de la Porta Ferrada
  • Festival de Jazz de Terrassa
  • Festival Tradicionàrius
  • Festival BarnaSants
  • Festival Ciutat Flamenco
  • Festival de Música Antiga dels Pirineus
  • Festival de la Pasqua de Cervera
  • Festival Internacional de Música Pau Casals
  • Festival de Música en Terres de Cruïlla
 
Una proposta transversal i diversa
 
El conseller de Cultura ha ressaltat i agraït la implicació de la dotzena de festivals de referència que a dia d’avui ja formen part d’aquesta iniciativa. Mascarell ha assegurat que la proposta musical que avui s’ha fet pública combina de forma equilibrada  “tradició i modernitat” de manera que el resultat és un programa complet i atractiu.

Miquel Calçada, comissari de la commemoració impulsada per la Generalitat, ha assegurat que els Concerts són un bon exemple de l’esperit del Tricentenari ja que sota un mateix cartell s’hi reuneixen “formats i gèneres diversos que s’adrecen a un ampli ventall de públic” i tindran lloc en “en places, sales i auditoris” d’arreu del país “de l’Empordà a la Sénia”. Els Concerts i el Tricentenari, ha afirmat Calçada, “són transversals i participatius”.
 
Entre les actuacions programades Miquel Calçada ha volgut destacar la programació del concert de Jordi Savall i Le Concert des Nations al Gran Teatre del Liceu, o la reestrena de la Missa Scala Aretina a la Catedral de Barcelona, amb músics vinguts d’arreu del món per interpretar-la amb la instrumentació original de principis del segle XVIII. Però, tal i com ha recordat, les propostes musicals del programa són molt diverses, -“de la música barroca al pop-rock més actual”- i permetran que una gran quantitat de ciutadans puguin sentir-se partícips del vessant més lúdic de la commemoració.
 
El director del Festival Strenes, Xavier Pascual, ha avançat alguns detalls del concert ‘Cançons de revolta’ que tindrà lloc 27 de març al Teatre Municipal de Girona, i que reunirà “quatre veus internacionals”. Entre els artistes que hi participaran destaca la tunisiana Emel Mathlouthi, coneguda com la “veu de la primavera àrab”, que conjuntament amb la resta d’artistes convidats interpretaran, entre d’altres, cançons de Lluís Llach.
 
Al seu torn, Josep Maria Dutrén, director del Festival de Música Antiga dels Pirineus, ha donat els detalls sobre l’actuació de La Grand Chapelle, que oferirà la Missa Scala Aretina de Francesc Valls, una obra destacada que es va estrenar l’any 1702 en el mateix escenari que aquest any tornarà a acollir-la, la Catedral de Barcelona.