Moment de la signatura del conveni
Moment de la signatura del conveni
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el director el director executiu de l’Obra Social ”la Caixa”, Jaume Lanaspa, han signat la renovació del conveni de col·laboració, que suposa una inversió de 450.000 euros per part de l’entitat financera.
 
L’acord permetrà portar a terme 19 noves iniciatives de conservació de la biodiversitat i facilitarà l’accés al món laboral a més de 50 persones en risc d’exclusió.
 
Entre les actuacions que es realitzaran al llarg del 2014 destaquen els treballs de prevenció d’incendis al Priorat i al Parc Natural de Montsant; la recuperació de paisatges naturals al Parc Natural dels Ports; la recuperació de camins al Parc Natural del Cadí-Moixeró; la millora ecològica i paisatgística dels aiguamolls, i la recuperació de platges al Parc Natural del Cap de Creus, entre altres.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el director executiu de l’Obra Social ”la Caixa”, Jaume Lanaspa, han signat un conveni que estableix les condicions per a la cooperació en el desenvolupament i l’execució d’actuacions que es desenvoluparan als espais naturals gestionats pel Departament d’Agricultura.
 
El programa, al qual l’Obra Social ”la Caixa” destinarà un total de 450.000 €, es durà a terme durant el 2014 i té com a objectiu fonamental desenvolupar actuacions per a la conservació, defensa i promoció del medi ambient a Catalunya. Així s’actuarà estructuralment sobre els sistemes natural de tal manera que s’incideixi positivament en els aspectes de la conservació, l’ús públic i la revitalització socioeconòmica. A més, s’afavorirà la integració de col·lectius amb risc d’exclusió social; concretament al llarg del 2014 més de 50 persones en risc d’exclusió tindran accés al món laboral gracies a la realització de diverses tasques dels 19 nous projectes que milloraran el patrimoni natural i la biodiversitat de la comunitat de Catalunya.
 
L’Obra Social ”la Caixa” i el Departament d’Agricultura han treballat conjuntament des del 2008 a través d’un primer conveni del programa per conservar i millorar els espais protegits catalans en la realització de diversos projectes a tot Catalunya, tant al parc nacional i parcs naturals com en paratges naturals d’interès nacional, en reserves naturals i en espais que formen part de la xarxa Natura 2000.
 
Els objectius del conveni renovat són principalment la millora dels hàbitats forestals i la prevenció d’incendis, el manteniment d’hàbitats d’interès, la millora dels espais fluvials, aiguamolls i formacions de ribera, i la restauració d’àrees degradades. També la millora de la connectivitat ecològica i paisatgística, així com la preservació de la biodiversitat, el reforç del teixit econòmic i l'impuls de la formació laboral de la població local, el foment de la sensibilització ambiental mitjançant sistemes d’informació i formació, etc.
 
El conseller Pelegrí ha volgut deixar palesa la importància que té pel Departament la renovació d’aquest conveni que contribueix a “la preservació dels valors naturals i paisatgístics i que permet dur a terme una gestió activa dels espais naturals protegits”. A més, ha posat èmfasi en precisar que el Departament d’Agricultura treballa perquè els parcs naturals portin a terme un programa de desenvolupament social i econòmic vinculat a objectius de conservació del seu entorn i d’un territori concret. Pelegrí ha explicat que “evidentment no s’entén la conservació de qualsevol espai natural sense que s’hi mantingui, entre d’altres, l’activitat agrícola i ramadera”. “ Es tracta de valoritzar el nostre patrimoni natural i sobretot de compartir-lo, de mostrar-lo i de dinamitzar-lo conservant la seva biodiversitat, preservant els seus valors naturals però també el seu dinamisme” ha conclòs.
 
Mirador del Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una actuació del conveni
Mirador del Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una actuació realitzada mitjançant el conveni
Entre les actuacions que s’han planificat per a aquest 2014 destaquen els treballs de prevenció d’incendis com la millor eina per evitar-los i s’hi inclou la restauració d’una zona cremada el juliol del 2012 a Cabacés (Priorat) al Parc Natural de Montsant.
 
La recuperació de paisatges naturals al Parc Natural dels Ports com els Estrets, la Caramella a la font del Teix o la millora ecològica i paisatgística dels aiguamolls i paratges de la Moixina, al parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, són algunes de les actuacions que es faran aquest any. També es treballarà en la recuperació de cales i platges al Parc Natural del Cap de Creus  i de prats Mediterranis al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
 
Aquesta col·laboració també servirà per a la millora d’itineraris i la senyalització. En són uns bons exemples les obres de millora que es realitzaran a la ribera de Caldes, a la vall de Boí, o l’itinerari micològic de la vall de Castellfollit, a Poblet.
 

3  

Fitxers adjunts

Mirador del Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una actuació finançada amb el conveni

Mirador del Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una actuació finançada amb el conveni
JPG | 3452

Moment de la signatura

Moment de la signatura
JPG | 3878

El conseller Pelegrí, i el director executiu de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa

El conseller Pelegrí, i el director executiu de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa
JPG | 3436