Cultura

Mascarell

Ferran Mascarell: "Si volem pel·lícules fetes a Catalunya, hem de prendre decisions estratègiques en el sector audiovisual"

query_builder   29 gener 2014 13:56

event_note Nota de premsa

Ferran Mascarell: "Si volem pel·lícules fetes a Catalunya, hem de prendre decisions estratègiques en el sector audiovisual"

Ferran Mascarell
 

 
 
  • En la seva intervenció a l’esmorzar informatiu del CAC “La cultura i l’audiovisual en un futur immediat”, el conseller ha explicat que “amb el Pla de digitalització de pantalles de cinema que ha engegat el Govern, a Catalunya no hi haurà cap ciutadà que no tingui una sala de cinema digital a 35 km de casa”
  • El conseller ha afirmat que “el tribut a les operadores d’Internet ens permetrà crear un fons per consolidar i fer competitiu el nostre sector audiovisual”
  • Ferran Mascarell també ha destacat que “el desenvolupament cultural del nostre país passa per tres lleis que estan en mans de l’Estat: la Llei de Mecenatge, l’IVA cultural i la Llei de propietat intel·lectual”
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat avui que “vivim en un moment de cruïlla en l’audiovisual, vivim en un moment en què hem de prendre decisions estratègiques en aquest sector. El cinema català i el cinema espanyol passen per dificultats en l’aspecte del consum. Són dificultats que es produeixen aquí, no a la resta d’Europa, on la gent que va a les sales de cinema continua creixent”.
 
Mascarell ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la conferència “La cultura i l’audiovisual en un futur immediat”, de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, en el marc de l’esmorzar organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). També ha intervingut en l’esmorzar el president del CAC, Roger Loppacher.
 
Entre les raons de la baixada del consum a Espanya i a Catalunya, el conseller Mascarell ha destacat “l’increment de l’IVA cultural, la baixa penetració del nostre cinema entre el públic local i el fet que les polítiques d’exhibició al nostre país s’han basat en fer oferta però no en animar el públic a anar al cinema”. En aquesta línia, Mascarell ha remarcat que “amb el Pla de digitalització de pantalles de cinema que ha engegat el Govern, a Catalunya no hi haurà cap ciutadà que no tingui una sala de cinema digital a 35 km de casa”. 
 
El conseller ha explicat que “en un context de crisi, com és lògic, en el conjunt d’Europa s’ha reduït el consum cultural de pagament i s’ha mantingut el consum cultural gratuït. Això també passa a Catalunya”.
 
 
En aquest marc, ha assenyalat Mascarell, “el tribut a les operadores d’Internet ens permetrà crear un fons per consolidar i fer competitiu el nostre sector audiovisual. Volem un sector audiovisual fort, que pugui competir amb la resta de països”.
 
“El tribut és un concepte similar al que es va aplicar a França amb el dret d’antena, que va permetre consolidar i fer competitiu el sector audiovisual francès. El que fem és adaptar aquest model francès, aplicat a els circumstancies actuals. És un tribut que ja està vigent en altres països d’Europa”, ha explicat.
 
“Potencial extraordinari de l’audiovisual català”

El conseller Mascarell ha destacat que “talent, emprenedoria i cooperació són trets que caracteritzen els professionals del sector audiovisual, i de la cultura catalana en general, al nostre país”.
 
“L’audiovisual català té un potencial extraordinari per tenir un paper central en la vida cultural del país. El cinema és cultura, però també és economia. És evident que el cinema és una art, té tot el que ha de tenir la cultura del país, perquè expressa emocions, continguts, idees, coneixements. Tenim tant dret com qualsevol altre país a tenir les nostres idees i mirades sobre el món. A més d’aquesta vessant cultural, l’audiovisual aporta també una part significativa de la nostra economia, al darrere hi ha moltes empreses i molts llocs de treball”, ha explicat Mascarell. 
 
Polítiques de suport a la cultura

Sobre les solucions als problemes que viu el sector cultural, el conseller ha fet èmfasi en el fet que “les polítiques que afavoreixen la cultura necessiten lleis correctes i que s’apliquin. En el nostre cas, el desenvolupament cultural del nostre país passa per tres lleis que estan en mans de l’Estat: la Llei de Mecenatge, que és una de les assignatures pendents històricament a Espanya; l’IVA cultural, i la Llei de propietat intel·lectual per lluitar contra la pirateria”.
 
Isona Passola

El conseller Mascarell ha fet presentat la conferència de la presidenta de l’Acadèmia Catalana de Cinema: “Isona Passola ha tingut i té un paper central en el desplegament del cinema en el nostre país".
 
Ferran Mascarell n’ha remarcat “les seves enormes conviccions culturals i polítiques” i ha explicat que Isona Passola “vol un país culturalment normalitzat i ambiciós en una Europa acollidora de nous estats que respecti la diversitat cultural que en el seu si s’expressa i vol un cinema de qualitat i amb ambició internacional”.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia