• Per al conseller de la Presidència i portaveu del Govern, l’executiu espanyol no vol que es visibilitzi la situació de Catalunya i per això aplica la censura, “sofisticada, però censura”
  • Francesc Homs creu que no publicar les balances fiscals “és com si el Govern decidís no publicar les llistes d’espera de Salut perquè hi ha partits i premsa que les utilitzen per criticar”
  • En una entrevista a El Món a Rac1, Homs considera que a Madrid “estan molt encegats”  i s’obliden que “tenim una competència exclusiva per fer consultes, i s’ha de poder exercir”.
El conseller Homs en una entrevista a El Món a RAC1

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, afirma que el govern espanyol no vol publicar les balances fiscals “pel mateix motiu pel qual no ens volen deixar votar: sobre la base que no aflori la realitat o la vivència del què hi ha a Catalunya s’estalvien haver de gestionar el problema”.

 

En una entrevista al programa El Món a RAC1, Homs ha assegurat que aquest intent d’evitar que es visibilitzi que hi ha una majoria del poble de Catalunya que vol la independència “és una constant” i ha qualificat l’intent d’amagar la realitat de “censura, una censura sofisticada, però censura”.

 

Per al conseller, és “al•lucinant” que el govern espanyol no publiqui una informació perquè no li agrada com s’utilitza i ho ha comparat al fet que el Govern de la Generalitat decidís “no publicar les llistes d’espera de salut perquè hi ha partits de l’oposició i alguna premsa que les utilitza per criticar el Govern”.

 

Davant d’aquesta situació, Homs ha assegurat que insistiran a demanar les dades per poder calcular les balances fiscals. “El problema és que una part de la informació l’ha de facilitar el Ministeri d’Hisenda. Nosaltres demanarem aquesta informació, perquè ells poden no calcular-ho però la informació ens l’haurien de facilitar”.

Convençut que es farà la consulta


Preguntat per les perspectives que es pugui celebrar la consulta del dia 9 de novembre, el Portaveu de Govern s’ha mostrat “convençut que es farà” tot i que s’ha mostrat “molt escèptic” que hi pugui haver algun moviment, oferta o acord amb el govern espanyol.  

En aquest sentit, ha recordat que l’article 122 de l’Estatut de Catalunya recull la competència exclusiva de la Generalitat per organitzar consultes i ha afegit que li semblaria “impensable que se’ns impedís aplicar la pròpia llei, ja que parlen tot el dia de tanta llei”. Tot i això, Homs afirma que “de vegades tinc la sensació que tot això no s'ho han mirat prou bé, perquè els veig molt encegats i acaben cometent aquest tipus d'errors”.

Sobre el calendari previst per als propers mesos, el conseller estima que fins passades les eleccions europees “no hi haurà cap novetat”, ja que el Partit Popular es centrarà en aquests comicis, i que caldrà veure si hi ha moviments entre finals de maig i mitjans de setembre, quan s’ha de signar la convocatòria de la consulta.

D’altra banda, Homs ha recordat que tot aquest debat “no és un debat polític abstracte perquè els catalans ens hem tornat bojos i ara ens estàvem avorrint i ens dediquem a intentar fer una consulta i mirar de constituir un estat propi. No. Això és conseqüència que tenim infinitat de projectes que ens costa molt tirar  endavant perquè aquella capacitat de decisió que pensàvem que podríem tenir en una Espanya democràtica, resulta que no és possible”.

El conseller de la Presidència ha apel•lat, com ja va fer el president Mas, als partits que estan d’acord en la data i la pregunta de la consulta perquè incorporin aquest tema als respectius programes electorals per fer palesa la unitat d’acció davant d’Europa. “Em sembla que això preservaria aquesta idea que teníem alguns de posar en valor que estem en un moment excepcional com a país i que hi ha coses que les hem de defensar conjuntament”, ha dit.

Privatitzacions abans que més retallades


Sobre les possibles privatitzacions o concessions de serveis que estudia el Govern, Francesc Homs reconeix que és “penós” haver d’optar per aquesta via però ho atribueix al fet de “tenir una fiscalitat a dalt de tot” i a la voluntat de “no retallar més”.

En relació als pressupostos, Homs també ha explicat que la Llei d’Acompanyament inclou diverses mesures per reforçar l’Agència Tributària de Catalunya i lluitar contra el frau fiscal, que es començaran a visualitzar a partir del mes de febrer.

El conseller també ha denunciat el “discurs fals” del govern espanyol sobre el Fons de Liquidació Autonòmica, ja que es tracta d’un préstec a retornar i no d’una ajuda.

D’altra banda, el portaveu del Govern de Presidència ha defensat la rebaixa fiscal per acollir el complex Barcelona World per la importància del projecte: “En aquelles inversions, de l'ordre que sigui, que puguin fer quelcom per crear llocs de treball i millorar una oferta, el Govern fa tot allò que està al seu abast, ponderant sempre l'interès general en el sentit que no estem disposats a tot. I això va quedar clar amb el cas d’Eurovegas”. Homs també ha argumentat que, malgrat una possible rebaixa fiscal, “entre el 50% de res i el 10% d’alguna cosa, hi ha més ingressos fiscals en el 10% d’alguna cosa”.