Neus Munté ha presidit avui l’acte de presentació d’un estudi elaborat per Carme Montserrat i Ferran Casas que certifica els bons resultats dels programes que ofereix la DGAIA amb aquests joves

Foto1
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit avui l’acte de presentació de l’estudi “L’atenció als joves extutelats a Catalunya: evolució, valoració i reptes de futur”. Aquest estudi ha estat elaborat per Carme Montserrat i Ferran Casas, de l’equip de recerca sobre Infància, Drets dels Infants i la seva Qualitat de Vida de la Universitat de Girona.
 
Enguany es compleixen 20 anys dels primers programes de suport per a nois i noies de 16 a 21 anys que han estat tutelats per l’Administració. Aquests programes són gestionats per l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat (ASJTET), una unitat de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família. Durant aquests anys, més 6.000 joves han estat atesos per l’ASJTET i només durant el 2013, van ser 1.932 el nombre de nois i noies que van rebre assistència en aquests programes.
 
En el marc d’aquesta celebració, l’ASJTET i la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), van encarregar aquest estudi per valorar l’impacte que ha tingut en aquests joves tots aquests programes i establir els reptes del futur.
 
Mantenir els actuals programes de suport
 
El resultat de l’estudi conclou que els programes que es duen a terme amb els joves extutelats donen bons resultats, tant des del punt de vista del suport educatiu, com econòmic, com d’habitatge. Per aquest motiu, l’estudi recomana mantenir els actuals programes que ofereix l’ASJTET en col·laboració amb diferents entitats. D’aquesta manera, els autors estableixen que invertir en autonomia i educació en la franja dels joves vulnerables representa treballar de forma eficaç i eficient per a la seva inclusió social.
 
Entre altres suggeriments, l’estudi també recomana perfeccionar el sistema de recollida de dades per avaluar els resultats en un futur i diversificar l’oferta de serveis per tal que arribin a més joves que surten del sistema de protecció, sobretot joves amb algun tipus de discapacitat, malaltia mental o problemes de conducta. Així mateix, també demanen augmentar l’oferta de pisos per a joves de 16 a 18 anys.
 
Un estudi qualitatiu i quantitatiu
 
La recerca, que ha estat finançada per la FEPA, ha consistit, en primer lloc, en una anàlisi secundària de la base de dades de l’ASJTET sobre 5.538 joves atesos entre 1994 i 2012. Posteriorment, s’ha fet un estudi qualitatiu mitjançant 15 joves, 4 grups de discussió de joves i 1 de professionals, en el qual hi ha participat 49 joves i 10 professionals. I, finalment, un estudi quantitatiu a través d’un qüestionari dirigit als professionals dels centres residencials i serveis que atenen joves d’entre 16 i 21 anys, amb un total de 218 participants.

1  

Imatges

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació 1035

1  

Fitxers adjunts

Estudi "L'atenció als joves extutelats a Catalunya: evolució, valoració i reptes de futur"

Estudi "L'atenció als joves extutelats a Catalunya: evolució, valoració i reptes de futur"
PDF | 2820