Infografia
El Govern va aprovar el passat dimarts el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, que estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 
Durant la roda de premsa de presentació d’aquest programa, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va assegurar que “amb aquest programa es visualitza que aquesta és una autèntica prioritat del govern”. D’aquesta manera, va refermar el propòsit de l’executiu de “mantenir les dotacions pressupostàries” tant al conjunt d’ajuntaments, com a les entitats que treballem amb dones afectades per la violència masclista,  amb especial atenció als col•lectius més joves.
 
El Pla és, en paraules de Munté, un  programa “sectorial”  i “integral” que recull tots el serveis i eines amb la participació del conjunt de departaments.
 
La nova planificació, que estarà vigent fins al 2015, incideix en “tres línies estratègiques”: la sensibilització i prevenció, detecció, atenció i recuperació i estructures de coordinació.
 
En aquest àmbit l’objectiu és transformar la percepció de la ciutadania i “propiciar canvis en l’imaginari social i cultural” de dones i homes per tal que trenquin amb les estructures que legitimen i sustenten totes les formes de violència masclista.
 
En aquest sentit, s’aposta per reforçar les accions de prevenció de relacions abusives de parelles adreçades a joves i adolescents; augmentar la sensibilització i la implicació de la ciutadania, així com la dels mitjans de comunicació i dels agents socials i econòmics; i garantir una educació d’infants i joves basada en l’acció coeducativa, valorant indistintament l’experiència, les aptituds i les aportacions de les dones i els homes en igualtat de drets, sense estereotips sexistes i androcèntrics, ni actituds discriminatòries.
 
També es treballarà per desenvolupar accions de treball amb homes per canviar els models de gènere dominants i oferir models de masculinitat i feminitat més igualitaris.
 
Entre les actuacions de sensibilització i prevenció previstes, hi ha programes com “Estimar no fa mal”, adreçat a joves i adolescents i a professionals que treballen amb el jovent; actuacions formatives de prevenció de la violència masclista; promoció de l’acció coeducadora en els centres educatius; accions de formació, informació, assessorament i altres mesures incentivadores d’una bona praxis en l’àmbit de l’empresa per lluitar contra l’assetjament sexual; i conscienciació, sensibilització i prevenció de l’assetjament sexual en l’esport, entre d’altres.
 
En l’àmbit de la detecció, atenció i recuperació es treballa per tal de “garantir l’accés i l’exercici dels drets a les dones, adolescents i infants que pateixen violència masclista, així com llurs filles i fills”.
 
Concretament, es promourà la detecció precoç de la violència masclista, millorant-ne la identificació per fer visibles tant les situacions consumades com les situacions de risc. S’aprofundirà en les metodologies d’atenció i en la capacitació dels professionals que treballen en aquests àmbits i es treballarà en la prevenció de la revictimització.
 
També es continuaran desplegant i consolidant els serveis d’atenció i de recuperació de les dones i llurs fills i filles, com ara la línia Contra la Violència Masclista 900 900 120; els serveis d’atenció telefònica a infants i adolescents Infància Respon i el Servei d’ajuda als Infants i Adolescents 116111.
 
El Programa d’intervenció integral contra la violència masclista garantirà les estructures de coordinació necessàries per a una intervenció integral, unificada i de qualitat. En aquest sentit, es continuarà desplegant i consolidant els protocols i circuits d’intervenció sectorials i/o territorials necessaris en l’abordatge integral de la violència masclista, especialment del Protocol Marc (PM) per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, com a model unificat d’intervenció a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 221