• La consellera de Benestar Social i Família ha inaugurat l’XIè Seminari Immigració i Europa de la Fundació ACSAR
Taula inaugural
La consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha instat avui a “deslegitimar amb serenitat el discurs de la por, la divisió i l’enfrontament” davant possibles derives racistes i xenòfobes. “Sense entrar en provocacions ni en discussions”, ha afegit, “hem d’aportar arguments reals i convenciments que desmuntin els rumors i les falses informacions que circulen, sovint intencionadament, per contaminar el clima de convivència”.
 
Així s’ha expressat Munté durant la inauguració de l’XIè Seminari Immigració i Europa (SIME) de la Fundació ACSAR, que enguany duu per títol “Respostes locals contra el Racisme i la Xenofòbia”. La consellera ha considerat que “la millor feina que podem fer per contrarestar aquestes falses creences és des del nostre dia a dia, en tots els àmbits quotidians, formals o informals. A la feina, amb els amics o a l’entorn familiar hem de ser proactius i estar disposats a relativitzar aquesta mena d’informacions esbiaixades”.
 
La titular de Benestar Social i Família ha valorat que, malgrat la crisi actual i l’escenari especialment complicat, “Catalunya ha quedat al marge de l’auge del populisme i l’extrema dreta que veiem amb preocupació en altres països europeus, teòricament més avançats”. Segons Munté, això és així gràcies al tarannà inclusiu del poble català, admetent que “aquesta realitat d’una banda ens tranquil·litza, però de l’altra ens fa ser més expectants i ens manté en alerta, perquè ja hem vist com alguns han tret profit de les baixes passions i l’oportunisme”.
 
Estratègia antirumors

La consellera ha destacat també l’estratègia que estan desplegant diversos ens locals i entitats del país, com per exemple la Xarxa BCN Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona amb més de 400 entitats adherides o la mateixa Fundació ACSAR, que l’any passat va exportar aquesta experiència a Getxo, Fuenlabrada, Tenerife i Sabadell. Una estratègia compartida per la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, que cedeix informació, materials i recursos a municipis, comarques i entitats i programa formació específica.
 
En el mateix sentit, Munté ha recordat la signatura el passat mes de novembre d’un conveni entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i les dues principals entitats municipalistes per col·laborar en la lluita contra els rumors i els tòpics vinculats a la diversitat cultural. Un acord que certifica la voluntat de les diverses administracions de sumar esforços per mantenir la convivència i la cohesió social, especialment des de l’àmbit més proper a la ciutadania com són els barris, els pobles i les ciutats.
 
Finalment, a pocs mesos de les eleccions europees, la consellera ha conclòs que “potser mai serem capaços d’eliminar el racisme, però sí tenim el deure moral i l’obligació de reduir-lo a posicions totalment minoritàries i marginals. Perquè la història ens ensenya quin és el camí equivocat i mai l’hauríem d’oblidar si no volem tornar a caure en els mateixos errors”.

1  

Fitxers adjunts

Taula inaugural del seminari al CaixaForum Barcelona

Taula inaugural del seminari al CaixaForum Barcelona
JPG | 753