Salut

Comença la implantació del Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte a Sant Feliu de Guíxols

query_builder   3 febrer 2014 11:55

event_note Nota de premsa

Comença la implantació del Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte a Sant Feliu de Guíxols

A partir del mes de febrer es convidaran a participar-hi més de 7.500 veïns del municipi ganxó d’entre 50 i 69 anys
Un total de 7.666 persones d’entre 50 i 69 anys de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Sant Feliu de Guíxols seran convidades a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte entre aquest mes de febrer i fins al proper mes de juny. Sant Feliu de Guíxols és la quarta Àrea Bàsica de Salut de la Regió Sanitària de Girona on s’implanta el programa, que es va iniciar ara fa un any a Torroella de Montgrí, seguit per la Bisbal i Palafrugell. Aquesta ABS dóna servei als municipis de Castell-Platja d’Aro-S’Agaró, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro.
 
Paral·lelament, s’ha ampliat un mes més el termini donat als habitants de l’ABS de Palafrugell per poder participar en el programa, és a dir, que els veïns d’aquesta zona que tenen entre 50 i 69 anys i que encara no hi han participat tenen temps fins el dia 28 de febrer per a fer-se la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Aquesta ampliació respòn a l’intent d’incrementar l’índex de participació en el programa en aquesta ABS, que comprèn els municipis de Palafrugell, Begur, Mont-ràs, Pals, Regencós i Torrent.
 
Les persones que rebin una carta convidant-les a participar en aquest programa poden anar a buscar el test de sang oculta en femta a les farmàcies de la zona que s’han adherit a la campanya, 17 en total, i que estan identificades amb el segell del programa. Els que vulguin fer-se la prova, s’han de dirigir a la farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que els la porti de nou. Aleshores s’enviaran les mostres per analitzar i els comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà de nou el ciutadà o la ciutadana a participar en el programa d’aquí a dos anys. En cas que l’anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i es procedirà al protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d’una colonoscòpia per afinar en el diangòstic, que es realitzaria a l’hospital de referència (en aquest cas Palamós).
 
La introducció del Programa va començar a la l’Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí, on es va convidar a participar als 3.437 habitants del grup d’edat en que és recomanable que es faci la prova de detecció de sang oculta en femta. Durant el mes de juliol es va acabar la implantació del programa a l’Àrea Bàsica de Salut de la Bisbal, amb una població diana de 3.926 habitants. El desplegament a la comarca del Baix Empordà va continuar per l’ABS de Palafrugell, amb 7.059 habitants de 50 a 69 anys, on encara està actiu el programa. La implantació del programa a la comarca del Baix Empordà s’acabarà a Palamós, on es començarà la campanya al setembre i s’allargarà durant la resta de l’any.
 
Així, el desplegament a tota la comarca del Baix Empordà s’haurà fet amb dos anys. A partir d’aleshores s’anirà desplegant de manera progressiva a la resta de Regió Sanitària de Girona. L'organització implica la coordinació del Col·legi de farmacèutics, l'atenció primària, el laboratori on es processen les mostres, la unitat d'endoscòpies de l'hospital comarcal i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), tot plegat amb el suport del CatSalut.
 
Cal tenir present que aquest programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya cada any es diagnostiquen uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia