Territori

Catalunya i Andorra col·laboraran en la gestió i la cerca d'operadors de vols comercials a l'aeroport de la Seu

query_builder   4 febrer 2014 17:04

event_note Nota de premsa

Catalunya i Andorra col·laboraran en la gestió i la cerca d'operadors de vols comercials a l'aeroport de la Seu

Imatge de la signatura
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d’Economia i Territori del Govern del Principat d’Andorra, Jordi Alcobé, han signat avui el protocol d’entesa que concreta els compromisos d’ambdues parts de cara a l’obertura d’operacions comercials a l’aeroport Andorra - la Seu d’Urgell.
L’objectiu és que aquesta infraestructura, que ara és exclusivament d’ús privat, es converteixi en un aeroport d’ús públic i comercial, per tal que pugui acollir també vols turístics, de passatgers, mercaderies, correus o aerotaxis a partir del proper estiu.
 
Per tal de realitzar aquesta conversió, el setembre passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Govern del Principat d’Andorra i el Ministeri de Foment ja van acordar impulsar els tràmits necessaris perquè l’estiu del 2014 l’aeroport pugui operar com a públic i comercial en règim visual (VFR), amb la verificació corresponent de la Direcció General d’Aviació Civil i a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.
 
Actuacions pendents, gestió i promoció
 
Així, l’acord que avui s’ha signat aprofundeix en les actuacions pendents a dur a terme, la gestió i explotació de l’aeroport, i la promoció i recerca d’operadors de cara a la implantació d’activitat comercial.
 
En aquest sentit, la Generalitat serà l’encarregada d’assumir les actuacions necessàries pendents que han de permetre el pas d’ús restringit a ús públic d’aquest aeroport, que sumen una inversió d’1 MEUR. Concretament, s’encarregarà d’impulsar:
 • La dotació dels mitjans materials i humans necessaris per la prestació del servei de salvament i extinció d’incendis a l’aeroport
 • La inversió en equips de seguretat: arcs de seguretat i escàner
 • La instal·lació d’una estació meteorològica aeronàutica automatitzada que faciliti informació als pilots.
 • El procés per a la implantació d’un Servei d’Informació en Vol en Aeròdrom (AFIS).
Per la seva part, el Govern d’Andorra col·laborarà amb la Generalitat en la gestió i explotació de l’aeroport, que es materialitzarà de manera directa o indirecta mitjançant una concessió o les fórmules de col·laboració pública-privada que es considerin oportunes. Amb tot, la Generalitat mantindrà sempre la supervisió i el control de la gestió de la infraestructura.
 
Pel que fa a la promoció de l’aeroport i la cerca de companyies interessades en operar-hi, ambdós governs hi col·laboraran, tant de manera directa com indirecta, mitjançant entitats públiques o privades, fórmules de col·laboració pública-privada i la cerca de patrocinadors privats.
 
Un revulsiu per al territori
 
L’obertura de l’activitat comercial en aquest aeroport pot representar tot un revulsiu tant per al Principat d’Andorra com per a Catalunya, quant al desenvolupament de l’activitat econòmica i social.
Per això, des de la reobertura de l’aeròdrom el 2010, Aeroports de Catalunya ha treballat en el seu impuls. En aquest context, el 2011 es va constituir la Taula Estratègica per al Desenvolupament de l’Aeroport, integrada per representats de la Generalitat, autoritats territorials i empresarials de la comarca i dels municipis afectats i representants del govern andorrà.
 
Durant aquests anys, i amb l’objectiu d’adaptar les instal·lacions per al seu ús públic i facilitar l’operativitat de vols comercials, la Generalitat ja ha dut a terme diverses actuacions, entre elles l'adequació de diferents elements del camp de vol i d'altres espais amb un impacte directe en l'operativa. L’any passat es van dur a terme els treballs de reemplaçament i adequació del tancament perimetral i la millora del paviment de pista adequant-se la seva senyalització, tant vertical com horitzontal. També la Generalitat treballa en la tramitació del pla Director Urbanístic i Aeroportuari d’aquesta infraestructura per fixar les fases del seu desenvolupament, identificant usos i necessitats de sòl en cada una d’elles.
 
Més de 7.700 operacions des de la seva reobertura
 
El 4 de juny de 2010 es va reobrir l’aeroport de la Seu d’Urgell, que havia estat tancat des del 1984, i en mans privades. Entre 2010 i 2014, l’aeroport ha registrat un total de 7.718 operacions, amb uns 2.000 vols cada any.
 
OPERACIONS
 
2010
1.479
2011
1.940
2012
2.181
2013
1.965
2014
153*
TOTAL
7.718
* fins a 2 de febrer
 
               
Pel que fa a les seves característiques tècniques, l’aeroport disposa de:
 
 • Pista: 1.267 (pista útil) x 28 metres
 • Plataforma estacionament: 80.000 m2
 • Aparcament exterior per a vehicles
 • Edificis:
 •  Edifici terminal (oficines de l’aeroport, restaurant i oficines)
 •  Edifici EPIE (equip de primera intervenció i emergències)
 •  Edifici polivalent
 •  Central elèctrica
 •  4 hangars
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 199

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia