Amb la finalitat de retre un homenatge a la gent gran, el Departament de Benestar Social i Família lliura la Medalla Centenària a totes les persones residents a Catalunya que han fet cent anys i la sol·liciten. Es tracta d’una medalla commemorativa, personalitzada, gravada amb el nom de la persona i l'any de celebració del seu centenari. L'acte de lliurament es fa coincidir, en la mesura del possible, amb la data de l'aniversari. Durant aquest 2014 una vintena de persones ja han rebut aquest reconeixement.
 
L’any passat la Generalitat va fer entrega de la Medalla Centenària a 342 persones arreu del país, 72 homes i 270 dones. La majoria es van lliurar a la província de Barcelona, concretament a 187 dones i 45 homes. A les comarques de Girona, 24 dones i 8 homes van rebre aquest homenatge; a Tarragona 23 dones i 8 homes; a Lleida 21 dones i 8 homes, i a les Terres de l’Ebre 15 dones i 3 homes.
 
Des de 1998, el programa d’homenatge a les persones centenàries ha entregat més de 3.200 medalles. Una xifra que ha anat creixent, en part, per l’augment de la longevitat de la població. En els darrers anys, per exemple, s’ha passat de 252 medalles l’any 2009 a 342 medalles l’any 2013.
 
 
L’Oficina de la Gent Gran Activa
El programa d’homenatge a persones centenàries és gestionat per l'Oficina de la Gent Gran Activa, adscrita a la Secretaria de Família de Benestar Social i Família, que s'encarrega de donar suport a la gent gran des de la perspectiva de l'envelliment actiu.
 
Un dels seus principals eixos d'actuació és promoure la participació de les persones grans en temes que són del seu interès: treballar conjuntament per l'autonomia, la formació i l'accés a la cultura i les noves tecnologies de la informació.
 
L'Oficina també treballa en la protecció dels drets de les persones grans, i entre les seves funcions s'inclou informar, assessorar i orientar sobre les actuacions que suposadament vulnerin aquests drets.
 
A banda del programa d’homenatge a persones centenàries, l’Oficina de la Gent Gran Activa acull el Consell de la Gent Gran de Catalunya i el servei d'atenció telefònica per a temes referents a les persones grans.