Economia i Hisenda

L'economia catalana creix un 0,4% el 4t trimestre del 2013

L'economia catalana s'orienta a l'alça i creix un 0,4% el 4t trimestre del 2013

query_builder   7 febrer 2014 09:58

event_note Nota de premsa

L'economia catalana s'orienta a l'alça i creix un 0,4% el 4t trimestre del 2013

  • La variació interanual del quart trimestre és del 0,7%
  • El PIB del conjunt del 2013 disminueix set dècimes menys que el del 2012, amb una variació del -0,6%
L'economia catalana creix un 0,4% el 4t trimestre del 2013
L’evolució de l’economia catalana ha continuat millorant durant el quart trimestre del 2013. La taxa intertrimestral manté la tendència a l’alça dels trimestres anteriors i augmenta un 0,4%. Fruit d’aquest comportament, la taxa interanual del quart trimestre ha tornat a tenir valors positius (0,7%), la qual cosa no succeïa des de mitjan 2011. En el conjunt de l’any, el PIB ha disminuït set dècimes menys que el 2012, amb una variació del -0,6%. Tant els resultats del quart trimestre com els del conjunt del 2013 provenen de l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement.
 
En el conjunt del 2013, els sectors de construcció i de serveis han continuat retrocedint (un 5,6% i un 0,3%, respectivament), però ho han fet menys que l’any anterior. En canvi, tant el sector agrari com l’industrial han registrat un creixement positiu (d’un 3,7% i d’un 0,7%, respectivament).
 
La continuïtat dels bons resultats de la demanda externa i la millora de la demanda interna han impulsat l’economia durant el quart trimestre. En el cas del sector industrial, el creixement interanual del valor afegit brut s’ha situat en un 1,3%, gràcies a una recuperació de la producció industrial que supera la mitjana de la zona euro.
 
La construcció, tot i que ha continuat caient (-4,7%), ho ha fet amb un ritme inferior al dels trimestres anteriors. En el subsector residencial la construcció continua en mínims, però la desacceleració de les caigudes interanuals dels preus i de la compravenda d’habitatges nous són indicis d’un canvi de tendència. D’altra banda, l’augment de la licitació oficial que ha tingut lloc els darrers mesos també és una bona notícia, tot i les limitacions que encara presenta la inversió pública.
 
En el cas del sector serveis, que va registrar taxes interanuals negatives durant sis trimestres consecutius, el quart trimestre s’han recuperat els valors positius, gràcies a la millora generalitzada de les diverses activitats del sector, especialment pel que fa al comerç. Aquesta recuperació de les activitats terciàries explica la creació d’ocupació neta que indica l’EPA.
 
Finalment, cal destacar que durant el 2013 l’afluència de turisme estranger ha augmentat un 8%, i seva despesa, un 13,4%. El nombre de turistes estrangers que visiten Catalunya ha assolit un nou rècord (15,6 milions de persones), que supera el del 2007. Aquest comportament expansiu del turisme estranger ha tingut com a contrapès la recaiguda del turisme estatal, que el 2013 ha reduït un 6,8% el nombre de pernoctacions hoteleres.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 82

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia