•    Assegura que estem “en la primera fase” que és “intentar acordar la celebració de la consulta amb les institucions de l’Estat espanyol”

•    El portaveu subratlla que “si Catalunya vota independència, es poden negociar les condicions, però no la decisió”

La decisió del poble és sobirana i s'ha de dur a terme”. Així de contundent s’ha mostrat el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en una entrevista al programa a “El matí de Catalunya Ràdio” i a “El món a RAC1”, on ha remarcat que “si Catalunya vota independència es poden negociar les condicions, però no la decisió”. El portaveu ha negat que el poble espanyol hagués de referendar un eventual acord amb l’Estat o el resultat de la consulta: “Qui és sobirà per decidir el seu futur, i així ho van expressar al Parlament de Catalunya fa poc més d'un any, és el poble de Catalunya”, ha reblat Homs.

El portaveu ha recordat el procediment a seguir: “en primer lloc, intentar acordar la celebració de la consulta amb les institucions de l'Estat espanyol; en cas que no sortís, tenim una llei de consultes catalana prevista a l'Estatut; i si tot això no sortís, tal com ha dit en alguna ocasió el president Mas, encara que no sigui la fórmula més ideal, unes eleccions”. Homs ha reiterat que “ara estem en la primera fase” i, en aquest sentit, ha mostrat la voluntat d’”intentar fer tot allò que estigui al nostre abast per mirar de convèncer el govern i la política espanyola d'arribar a un acord”.

D’aquesta manera, el conseller s’ha remès a la llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, aprovada el passat mes de gener pel Parlament de Catalunya, per argumentar el fet d’iniciar un “procés democràtic que dependrà de la negociació política posterior i de l'aplicació dels resultats del referèndum sense excloure el procés de reforma de la Constitució”. Homs ha precisat que un procés constitucional “en un moment donat pot voler dir una votació per part del conjunt” i ha recordat que “això està escrit en el text que va aprovar el Parlament”. Sobre el debat del procés, l’ha qualificat de “viu, democràtic i pacífic”.

El conseller també ha desmentit una trobada entre els president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquests dies. En aquest sentit, ha negat que hi hagi converses amb l’Estat ja que “no volen parlar de res de tot això”.