•    El conseller de la Presidència considera que és “fonamental donar veu al poble perquè expressi l’opinió sobre el futur de Catalunya” i poder fer la consulta “d’entrada d’acord amb l’Estat”
 
•    Francesc Homs ho ha dit en una roda de premsa a la Universitat Autònoma de Madrid on ha donat una lliçó al Màster Gobernanza, Derechos Humanos, y Derecho a Decidir
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, assegura que és “contradictori a la lògica democràtica posar murs als plantejaments que legítimament es poden fer”, com ara des de Catalunya i es mostra preocupat perquè, segons la visió del govern espanyol, “Catalunya no tingui dret a decidir i sigui simplement un accident geogràfic”. Homs ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa que ha fet aquest matí a la Universitat Autònoma de Madrid on ha donat una lliçó al Màster Gobernanza, Derechos Humanos y Derecho a decidir.
 
El conseller considera que en democràcia es “pot proposar tot mentre no hi hagi coacció física” i recorda que “el més lògic seria que si el poble s’ha expressat que volia votar sobre el seu futur això es pugui fer”. Per Homs, “seria ideal és fer-ho de forma acordada” tal i com està intentant el Govern, i afegeix que “hi ha un marc i un calendari, i dins d’aquest marc i calendari utilitzarem tots els esforços possibles al nostre abast per fer entendre que la voluntat del poble és votar i això s’ha de fer”.
 
Homs ha recordat al govern espanyol que “la tècnica de l'estruç, amagar el cap sota terra” i “negar el problema no és mai la solució”. Segons el conseller, “la nostra obligació és explicar que intentarem un acord amb les institucions de l’estat i explicar les coses pel seu nom”. Per Homs, s’ha de respectar el mandat del poble com a “principi democràtic” i s’ha de fer la consulta si és possible “d’acord amb l’Estat”. “És fonamental donar la veu al poble perquè expressi l’opinió sobre el futur de Catalunya” i “si el poble de Catalunya vota independència i això s’ha expressat democràticament s’haurà d’encarrilar i respectar”, ha reblat Homs.
 
El conseller de la Presidència ha explicat que el detonant de la situació que viu Catalunya és la sentència del juliol del 2010 del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que “constata que no és viable el projecte de Catalunya” i “s’imposa l’Estat davant del vot del poble català”. Segons Homs, “no podem renunciar al què som i per això és necessari emprendre el nostre camí".