• El titular de Justícia s’ha referit així a l’Avantprojecte de llei de col·legis professionals que està impulsant el Govern de la Generalitat, en el marc de l’acte de commemoració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, organitzat aquesta tarda pel Col·legi d’Advocats de Barcelona
Departament de Justícia
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha defensat en el seu discurs el model col·legial català i ha rebutjat la regulació estatal que pretén modificar el règim de col·legiació. En aquest sentit, ha remarcat: “nosaltres ens hi oposem perquè el règim d’accés a la professió d’advocat i procurador és competència de la Generalitat.” I ha afirmat: “blindarem les nostres competències i assegurarem el model català de col·legis”.  
 
Gordó ha recordat que el Govern de la Generalitat està impulsant el seu propi Avantprojecte de llei de col·legis professionals per defensar les competències del Govern català, els advocats i procuradors, els professionals i els col·legis catalans.
 
El conseller de Justícia ha fet especial esment de la figura de Sant Raimon de Penyafort, referent dels juristes catalans. Germà Gordó ha destacat que el patró dels advocats “ens enllaça molt directament amb l’època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació” i ha remarcat el seu sentit del diàleg com a eina per resoldre els conflictes, amb el qual va donar exemple al llarg de la seva trajectòria.
 
Gordó ha recordat durant la seva intervenció que, ara que vivim en una societat tan canviant, on els marcs jurídics han d’adaptar-se amb rapidesa als nous costums socials, “és important fitxar-nos en les fonts del nostre dret, en l’origen de les nostres institucions, en el sentit de les nostres lleis i en la missió dels professionals del dret. Així, el conseller ha explicat que la gent de la Renaixença i dels primers partits catalanistes es van marcar com un dels seus objectius principals la recuperació del dret propi català, d’origen medieval.
 
En aquest sentit, Germà Gordó ha afirmat que Catalunya no només va disposar d’un dret civil propi sinó que també va gaudir d’un dret públic autòcton. “Catalunya està constituïda de llengua, de costums i d’identitat, però també de dret propi i de tradició legal”, ha dit.
 
El titular de Justícia ha destacat el sentit social i democràtic de la llei i ha reiterat que “la llei no ha de ser una eina per posar límits, sinó per fer possibles les coses, i que, com que la llei ens iguala, és important que ens iguali des de les nostres potencialitats i no des de les nostres incapacitats”.
 
El conseller Gordó ha tingut també paraules de reconeixement per als lletrats que han estat distingits avui per haver complert 25, 50, 75 i 79 anys de professió i que, “amb la seva feina diària, no només defensen la feina dels seus clients sinó que milloren l’Administració de justícia”. També ha tingut paraules per als nous togats, dels quals n’ha ressaltat la importància perquè “posen de manifest la seva vocació al servei de les persones i reforcen el Col·legi d’Advocats de Barcelona amb saba nova”.
 
Durant l’acte de celebració de Sant Raimon de Penyafort, també s’ha lliurat la 9a edició del Premi Felip Portabella, que enguany ha recaigut en el magistrat Pascual Ortuño, i s’han lliurat altres sis premis a diverses personalitats i entitats. Germà Gordó ha felicitat tots i cadascun d’ells i ha ressaltat el fet que el Col·legi hagi distingit també el Banc dels Aliments “en un moment que la seva tasca de suport a les persones que més pateixen és més necessària que mai”.
 
L’acte ha comptat amb l’assistència del degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca; el president del Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Miquel Sàmper; el president del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer; i el president del Consell de Col·legis d’Advocats d’Europa, Aldo Burgarelli, entres altres autoritats de l’àmbit de la justícia.