Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura retorna 500 exemplars d'espinós a la riera de Calonge

query_builder   11 febrer 2014 12:58

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura retorna 500 exemplars d'espinós a la riera de Calonge

 
Moment de l'alliberament
Moment de l'alliberament. Autor: Richard Martin-DAAM
Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i de l’empresa Sorelló, estudis al medi aquàtic, van alliberar ahir 500 exemplars d’espinós a la riera de Calonge. Aquests peixos són descendents d’una població en perill rescatada al mateix indret l’agost de 2007 i criada en captivitat.
 
 
L’espinós (G. gymnurus= Gasterosteus aculeatus) és un peix petit d’aigua dolça de distribució holàrtica (hemisferi nord), que fins fa poc es trobava a la major part d’ecosistemes aquàtics de terra baixa de les comarques de Girona, des de petites rieres fins a grans rius, llacs, llacunes o estanys. La pèrdua d’hàbitat i de la qualitat de l’aigua ha fet que actualment només se'n conservin 7 nuclis poblacionals a les comarques de Girona i un a les terres de l’Ebre. Això implica que sigui una de les espècies íctiques més amenaçades de Catalunya i d’Espanya i que, en el projecte del Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya, s’hagi proposat com a espècie en perill d’extinció.
 
 
L’espinós fa uns 5-8 cm de llargària, i presenta un conjunt de particularitats biològiques i ecològiques que el fan ben diferent de les altres espècies del nostre país. Un dels trets més característics té a veure amb la seva reproducció: durant aquest període, els mascles, de colors blau i vermell llampant, construeixen un niu al fons del riu, que protegeixen amb restes de vegetació, i atreuen la femella amb danses nupcials. Un cop la femella ha post els ous, els mascles els fecunden i tenen cura del niu i dels alevins.
Detall del peix espinós
Detall del peix espinós. Autor: Richard Martin-DAAM
Avui en dia, l’espinós ocupa trams de rius i rieres amb un fort caràcter mediterrani, és a dir, que presenten una gran variabilitat en el seu cabal i estan sotmesos a estiatges generalment molt severs. A més, les poblacions d’espinós poden fer migracions estacionals dins el mateix riu, concentrant-se en llacunes durant l’hivern i desplaçant-se cap a rieres i recs durant l’època de reproducció i cria. Aquest tipus de rius són molt vulnerables al canvi climàtic, que pot fer que les rieres s’acabin eixugant completament cada any, i es perdin els refugis estivals de peixos com l’espinós.
 
Els animals alliberats provenen, justament, d’un d’aquests refugis estivals. L’any 2007, arran d’un estudi sobre l’estat de conservació de l’espinós a les Gavarres es va detectar una població reproductora a la riera de Calonge que presentava un risc d’extinció extrem. Durant el fort estiatge d’aquell any, en tota la conca de la vall de Calonge només hi van quedar 3 punts d’aigua, el més important dels quals era la gola de la riera de Calonge, que per altra banda es trobava en un estat greu d’eutrofització. Davant d’aquesta situació crítica, el mes d’agost de 2007 es van rescatar una vuitantena d’exemplars i es van traslladar a les instal·lacions del Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre, adscrit al Parc Natural del Delta de l’Ebre del Departament d’Agricultura, on es van reproduir amb èxit. 
 
Des de l’any 2007, el Consorci de les Gavarres ha fet una sèrie de millores a la riera de Calonge consistents per una banda a habilitar refugis estivals i punts d’aigua adients per a la reproducció de l’espinós i per altra en la canalització del tram baix de la riera, en aquest cas per a evitar inundacions en cas de fortes precipitacions.
 
A data d’avui, totes aquestes obres ja s’han acabat i el Departament d’Agricultura ha considerat adequat retornar els animals en captivitat al seu lloc d’origen. L’alliberament s’ha fet just abans de l’època de reproducció, que començarà a finals de l’hivern i s'allargarà fins a finals de la primavera.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Detall del peix espinós

Detall del peix espinós
JPG | 8901

Moment de l'alliberament

Moment de l'alliberament
JPG | 11596

Un altre moment de l'alliberament

Un altre moment de l'alliberament
JPG | 1532

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia