Avui en dia, l’espinós ocupa trams de rius i rieres amb un fort caràcter mediterrani, és a dir, que presenten una gran variabilitat en el seu cabal i estan sotmesos a estiatges generalment molt severs. A més, les poblacions d’espinós poden fer migracions estacionals dins el mateix riu, concentrant-se en llacunes durant l’hivern i desplaçant-se cap a rieres i recs durant l’època de reproducció i cria. Aquest tipus de rius són molt vulnerables al canvi climàtic, que pot fer que les rieres s’acabin eixugant completament cada any, i es perdin els refugis estivals de peixos com l’espinós.
Els animals alliberats provenen, justament, d’un d’aquests refugis estivals. L’any 2007, arran d’un estudi sobre l’estat de conservació de l’espinós a les Gavarres es va detectar una població reproductora a la riera de Calonge que presentava un risc d’extinció extrem. Durant el fort estiatge d’aquell any, en tota la conca de la vall de Calonge només hi van quedar 3 punts d’aigua, el més important dels quals era la gola de la riera de Calonge, que per altra banda es trobava en un estat greu d’eutrofització. Davant d’aquesta situació crítica, el mes d’agost de 2007 es van rescatar una vuitantena d’exemplars i es van traslladar a les instal·lacions del Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre, adscrit al Parc Natural del Delta de l’Ebre del Departament d’Agricultura, on es van reproduir amb èxit.
Des de l’any 2007, el Consorci de les Gavarres ha fet una sèrie de millores a la riera de Calonge consistents per una banda a habilitar refugis estivals i punts d’aigua adients per a la reproducció de l’espinós i per altra en la canalització del tram baix de la riera, en aquest cas per a evitar inundacions en cas de fortes precipitacions.
A data d’avui, totes aquestes obres ja s’han acabat i el Departament d’Agricultura ha considerat adequat retornar els animals en captivitat al seu lloc d’origen. L’alliberament s’ha fet just abans de l’època de reproducció, que començarà a finals de l’hivern i s'allargarà fins a finals de la primavera.