Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Test de pimes per evitar que aquestes empreses perdin competitivitat com a conseqüència de les regulacions normatives

El Govern aprova el Test de pimes per evitar que aquestes empreses perdin competitivitat com a conseqüència de les regulacions normatives

query_builder   11 febrer 2014 15:31

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Test de pimes per evitar que aquestes empreses perdin competitivitat com a conseqüència de les regulacions normatives


 
·         Totes les disposicions normatives del Govern amb incidència en l’activitat econòmica hauran d’anar precedides d’un informe que avaluï el seu impacte sobre les pimes
 
·         En cas de detecció d’impactes, es valoraran mesures alternatives per adaptar o simplificar la regulació a les característiques de les pimes
 
·         El 99% de les empreses catalanes són pimes i generen el 70% de l’ocupació
 
El Govern ha aprovat el Test de pimes, una eina per avaluar l’impacte que les iniciatives normatives tenen sobre les petites i mitjanes empreses, amb l’objectiu de garantir que els costos derivats de la regulació no els afectin de forma excessiva, ni disminueixin la seva competitivitat. La realització d’aquesta avaluació és una recomanació de la Comissió Europea, que constata que el compliment de la normativa és més dificultós i car per a les empreses de menor dimensió. Per dur a terme el Test de pimes, el Govern ha tingut en compte les millors pràctiques europees i internacionals en aquest àmbit, i s’ha inspirat en el principi “pensar primer a petita escala” formulat a la llei europea de les petites i mitjanes empreses, la Small Business Act.
 
El Govern és conscient que els costos de la regulació normativa són molt més elevats per a les pimes que per a les empreses grans perquè, entre d’altres raons, les pimes no poden beneficiar-se de les economies d’escala, a diferència de les empreses de major dimensió, ni disposen de personal especialitzat per gestionar els diversos requeriments normatius. La comunicació amb les pimes es farà per escrit, a través d’entrevistes, reunions conjuntes, grups de treball o audiències públiques.
 
El Test de pimes és una eina pràctica de suport als legisladors que pretén tenir en compte les peculiaritats de les pimes a l’hora de redactar lleis que les afectin. Propicia la participació activa d’aquestes empreses en l’elaboració de la norma, així com la valoració de mesures alternatives que simplifiquin, flexibilitzin o adaptin el marc normatiu a les seves especificitats.
 
El Test de pimes consisteix en una llista de dotze preguntes, les respostes de les quals serviran de full de ruta al Govern i permetran verificar si s’han valorat opcions alternatives que permetin assolir els objectius públics amb un menor impacte a les pimes. El seu contingut inclou una diagnosi del sector, la consulta de les pimes afectades per la proposta normativa, els costos que la regulació genera a les pimes i, finalment, la valoració de mesures específiques que pal·liïn l’impacte de la norma sobre les pimes.
 
Les pimes a Catalunya
 
Segons l’Anuari de la Pime Catalana 2013, l’any 2011 les pimes representaven el 99,8% de les empreses catalanes, el 70,6% del total d’ocupació i el 56,6% del valor agregat brut (VAB) que genera el sector privat a Catalunya. Tot i la seva importància dins l’economia catalana, la crisi econòmica ha comportat que el seu pes s’hagi reduït en els darrers anys. Les pimes catalanes van reduir en un 2,7% el seu VAB el 2011, percentatge que s’acumula a una caiguda de l’1,8% de l’any anterior.
 
Per contribuir a la sortida de la crisi econòmica és imprescindible el desenvolupament de les petites i mitjanes empreses catalanes. I per assolir aquest objectiu es fa especialment necessari que les administracions públiques impulsin polítiques de suport a les pimes, que afavoreixin principalment les empreses de menor dimensió i que tinguin en compte les seves característiques a l’hora de dissenyar la regulació. L’aplicació del Test de pimes pretén complir dos dels eixos del Pla de Govern 2013-2016 que va presentar el president de la Generalitat durant el debat d’investidura el passat 20 de desembre de 2012: fomentar el treball autònom, l’emprenedoria i les petites i mitjanes empreses per a la promoció i diversificació econòmica com a element bàsic per a la creació d’ocupació i simplificar la tramitació administrativa en relació amb l’activitat empresarial per facilitar l’establiment d’empreses a Catalunya.
 
Sempre que la regulació incideixi en l’activitat econòmica, El Test de pimes s’haurà d’incloure en la memòria d’avaluació d’impacte que acompanya els avantprojectes de llei, els projectes de decret legislatiu, els projectes de decret i els projectes d’ordre promulgats pel Govern. El seguiment de l’aplicació del Test de pimes es farà, per una banda, des de l’Àrea de Millora de la Regulació de l’Oficina del Govern, que pertany a la Secretaria del Govern i, per l’altra, des del Programa d’Atenció a la PIME, de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació inclourà a partir d’avui el Test de pimes a les memòries d’avaluació de l’impacte de les mesures proposades de les iniciatives normatives. Els altres departaments ho hauran de fer a partir de l’1 de juliol.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia