Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Projecte de llei d'impostos ambientals que gravarà les emissions contaminants de l'aviació comercial, de gasos i partícules, i la producció termonuclear d'energia elèctrica

Llum verd al Projecte de llei d'impostos ambientals que gravarà les emissions contaminants de l'aviació comercial, de gasos i partícules, i la producció termonuclear d'electricitat

query_builder   11 febrer 2014 15:38

event_note Nota de premsa

Llum verd al Projecte de llei d'impostos ambientals que gravarà les emissions contaminants de l'aviació comercial, de gasos i partícules, i la producció termonuclear d'electricitat

 
  • Els nous impostos, que es creen seguint recomanacions de la UE, permetran finançar inversions públiques orientades a la millora de l’entorn i incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient
  • Amb aquests tres nous tributs el Govern preveu que es podrien recaptar 50 milions d’euros anuals
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de creació d’impostos mediambientals. En concret, s’incorporen tres nous tributs: l’impost sobre les emissions contaminats d’òxids de nitrogen a l’atmosfera que produeix l’aviació comercial, l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica per la seva incidència en el medi ambient i l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera. Aquestes noves figures tributàries es creen seguint les recomanacions de la Unió Europea vers l’adopció de mesures de fiscalitat mediambiental i ja existeixen en altres comunitats autònomes i en altres països europeus de més llarga tradició en fiscalitat verda.
 
L’Executiu preveu recaptar uns 50 milions d’euros anuals amb aquests tres nous impostos, que permetran finançar, en part, inversions públiques orientades a la millora de l’entorn. Així també es pretenen incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient.
 
Si la llei supera el tràmit parlamentari, està previst que entri en vigor al juliol d’enguany, quan s’iniciarà el període impositiu corresponent a l’exercici 2014 per als impostos regulats en aquesta Llei.
 
Enlairaments d’avions comercials
 
L’objectiu d’aquest nou impost és gravar les emissions contaminants de l’aviació comercial durant l’anomenat cicle LTO (fases d’aterratge, rodatge i enlairament), pel dany que ocasionen en la qualitat de l’aire de la zona, i que s’efectuï en un aeroport que pertanyi a un municipi declarat zona de protecció especial. Els subjectes passius de l’impost són les companyies aèries i les persones físiques o jurídiques que operen el vol que surt des d’un aeròdrom de Catalunya sotmès a gravamen. 
 
El Govern calcula que aquest nou tribut té un impacte econòmic en termes anuals d’un màxim de 3,9 milions d’euros, que afectaran la recaptació de l’any 2015, en funció de la data d’entrada en vigor de la mesura.
 
A proposta del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CETSC), quedaran exempts d’aquest impost els vols que es facin en situacions excepcionals, com són els aterratges d’emergència o les accions específiques de suport a zones on es desenvolupen campanyes solidàries i humanitàries.
 
Així mateix, la llei ja preveu que no estiguin subjectes a l’impost els vols realitzats per les aeronaus medicalitzades, els helicòpters que es destinen al transport de malalts o els que realitzen serveis públics com els destinats a la presa d’imatges del trànsit, la cartografia, la lluita contra incendis i altres serveis d’aquest tipus.
 
Impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica
 
Aquest impost pretén gravar l’eventual dany en el medi ambient derivat de la realització de l’activitat de producció termonuclear d’energia elèctrica efectuada en el territori català. Els subjectes passius de l’impost són les persones físiques o jurídiques que realitzen l’activitat de producció termonuclear d’energia elèctrica.
 
S’estima que aquest nou tribut tindrà un impacte econòmic en termes anuals de 43,2 milions d’euros. Durant el període impositiu, els subjectes passius han d’efectuar pagaments fraccionats en concepte de pagaments a compte, referits a trimestres naturals, en els primers vint dies naturals dels mesos d’abril, juliol i octubre de cada any. Per aquest motiu la recaptació dels anys 2014 i 2015 dependrà de la data d’entrada en vigor de la mesura.
 
El dia anterior a l’entrada en vigor d’aquesta nova llei, deixarà d'aplicar-se el gravamen de protecció civil a les centrals nuclears, perquè no hi hagi una doble imposició.
 
Impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera
 
L’objectiu d’aquest nou impost és incentivar conductes més respectuoses amb l’entorn i aconseguir una millor qualitat de l’aire. Per això grava les emissions a l’atmosfera d’alguns contaminants (NOx, SO2, PST, COT) generades en determinades instal·lacions industrials i de combustió, com per exemple:  refineries de petroli i gas, fàbriques de ciment i materials plàstics i explotacions mineres. Pel que fa al subjecte passiu, ho són les persones físiques o jurídiques que realitzin qualsevol de les activitats que constitueixen el fet imposable.
 
El text definitiu, després del període d’exposició pública, incorpora parcialment una de les recomanacions del CTESC i s’ha augmentat la bonificació fins al 10% de la inversió en millora atmosfèrica realitzada en el període impositiu i certificada per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, dins el Programa de desgravacions fiscals per inversions en reducció de les emissions contaminats atmosfèriques.
 
Es calcula que  té un impacte econòmic en termes anuals d’un màxim de 2,1 milions d’euros, que afectaran la recaptació de l’any 2015 en funció de l’entrada en vigor de la mesura, atès que la presentació de la declaració s’ha de produir dins el primer trimestre de l’any següent.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia