• Felip Puig recorda que a més des d’aquest organisme s’ofereix orientació professional i es formen treballadors a través del Consorci per a la Formació Contínua per tal “d’impulsar la competitivitat de la nostra economia”

  • El conseller torna a denunciar que l’Estat porta dos anys consecutius aplicant una retallada del 57% respecte als fons de 2011 destinats a finançar polítiques actives d’ocupació
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assegurat que la Generalitat, conjuntament amb els agents econòmics i socials i el teixit productiu català, “està fent un esforç important per ajudar les persones aturades” malgrat les dificultats derivades de la crisi i unes polítiques gens coherents del govern de l’Estat en base a les prioritats que diu tenir”. Puig ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta parlamentària sobre la implementació de les polítiques actives per part del departament que encapçala, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
 
En aquest sentit el conseller ha recordat que el Govern compta des de fa dos anys amb “una partida pràcticament congelada” provinent de la Conferència Sectorial estatal, que “ha consolidat una retallada del 57%” en aquests fons respecte a l’any 2011. En concret, les Polítiques Actives d’Ocupació en les convocatòries de 2013, que també s’executen durant el 2014, compten amb 234,8 euros de dotació econòmica total, dels quals 193,6 milions corresponen a l’esmentada Conferència Sectorial. Una minoració a la qual Catalunya ha fet front amb la concertació social, el compromís de les empreses i, modestament, les mesures impulsades pel Govern”, per oferir a les persones treballadores “més orientació i capacitació” i possibilitar una “major competitivitat de la nostra economia”.
 
En concret, Puig ha indicat que les Polítiques Actives d’Ocupació per a convocatòries de 2012, executades durant el 2013 degut al retard de la transferència de fons estatals, han beneficiat 265.537 persones sense feina, el 42,5% del total d’aturats registrats a mes de desembre del 2013, distribuïts en: 110.245 en l’àmbit d’orientació, 127.622 en l’àmbit de la formació, 21.555 en programes amb contractació i 6.115 en programes de desenvolupament local. Aquest volum de beneficiaris s’ha incrementat en el període 2013-2014 en 5.565 persones treballadores, enfilant-se fins un total de 273.102 treballadors sense feina (el 43,7% d’aturats registrats a mes de desembre de 2013). A més a més, cal tenir en compte que el SOC també gestiona altres serveis que no es veuen reflectits en aquests totals com ara el portal web Feina Activa, o les accions del Consorci de Formació Contínua de Catalunya que, tot i que se centren prioritàriament en persones ocupades, tenen també un 30% de beneficiaris aturats.     
 
Qualificació i inserció de col·lectius específics
Al marge de la radiografia general, però, el conseller ha volgut remarcar que les polítiques actives s’han volgut dissenyar per atendre especialment les persones amb més dificultats per trobar feina, impulsant la seva qualificació. D’aquí que es prioritzin els programes mixtes, de formació i contractació, atenent fonamentalment a dos col·lectius:
 
-       Els joves menors de 30 anys, tant a través del Pla Inserjoves 2013, novetat d’enguany, com amb una reserva del 25% pel que fa a la resta de places que s’ofereixen a través dels programes del SOC.
-       Les persones en atur de llarga durada, ja sense prestacions o que només reben la Renda Mínima d’Inserció (RMI).
 
Pla de xoc contra l’atur juvenil: 50 milions d’euros
D’entrada, la Generalitat de Catalunya ha destinat entre 2013 i 2014 un total de 50 milions d’euros a la orientació, formació o inserció de joves catalans en el mercat laboral. Les mesures incloses en aquest capítol es despleguen a través de:
 
· El Programa Inserjoves (2013-2014), que pretén donar resposta als diferents perfils de joves aturats; inclou: els programes ‘Fem Ocupació per a Joves’ i ‘Joves per l’Ocupació’; el Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI); el Programa de suport als joves universitaris, i els Programes Eurodissea i Leonardo da Vinci. 
· La reserva d’un 25% de places per a joves en la resta de programes del SOC.
 
L’atenció específica al jovent dissenyada pel Govern ha permès que es comenci a aplicar la Garantia Juvenil europea des del mes de gener d’enguany. Aquesta garantia, d’acompliment obligat per als estats membres de la UE a partir del 2014, estipula que cap jove d’entre 16 i 24 anys pugui romandre sense accedir a una oferta formativa, de feina o de pràctiques quatre mesos després d’acabar la seva formació reglada o d’entrar en situació d’atur.
 
Aturats amb problemes d’inserció
L’altre gran col·lectiu a què les polítiques actives dediquen una atenció especial són les persones amb problemes per a la seva inserció laboral. Així s’han previst prop de 30 milions d’euros per a: programes mixtes de treball i formació dirigits a aturats de llarga durada, itineraris d’inserció laboral per a perceptors de la Renda Mínima d’Inserció i programes de col·laboració social. A això se sumen també els programes ‘Treball a les 7 Comarques’, que es manté igual que al període 2012-2013, i ‘Treball als Barris’, circumscrit a aquells barris amb més necessitats i en què s’intervé a través de mesures de formació i treball.
 
Orientació a unes 50.000 persones
L’esforç de la Generalitat també s’ha concretat en matèria d’orientació laboral, tenint en compte una varietat de perfils personals que requereix polítiques actives adaptades en funció de cada cas. En aquest sentit, el SOC ofereix hores d’ara un diagnòstic individualitzat a persones en atur que permet enquadrar-les en els programes ocupacionals més adients per incrementar les seves possibilitats de trobar una feina. Gràcies a aquest servei, 50.000 persones en atur han pogut accedir a itineraris individuals i personalitzats d’ocupació.