• Joana Ortega ha assegurat que la futura Llei de l'Aran suposarà un salt qualitatiu en el reconeixement i la potenciació de la singularitat d'aquest territori
La vicepresidenta referma la voluntat del Govern de reconèixer i respectar la singularitat de l'Aran
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha refermat avui al Parlament el compromís del Govern de la Generalitat amb l’Aran i la seva singularitat. En resposta a una interpel·lació sobre el reconeixement de la singularitat de l’Aran, la vicepresidenta ha dit que “aquest Govern ha demostrat amb accions polítiques, iniciatives legislatives i fets el respecte als valors lingüístics, culturals i històrics que defineixen aquest territori, així com el suport a la seva població”.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha recordat que l’Estatut d’autonomia del 1979 ja preveia la protecció de la llengua i el reconeixement de les peculiaritats de l’organització administrativa de la Val d’Aran, previsions que van ser desenvolupades l’any 1990 amb la Llei sobre el règim especial d’Aran. Una llei que, segons la vicepresidenta, va posar les bases per bastir un règim d’autogovern propi i peculiar de l’Aran.
 
Joana Ortega també ha destacat que l’Estatut d’autonomia del 2006 dedica a l’Aran una regulació encara més extensa i que actualment es troba en tràmit parlamentari i s’impulsa a través d’una ponència la Llei de l’Aran, que “suposarà un salt qualitatiu en el reconeixement i la potenciació de la singularitat propis de l’Aran”.
 
Pel que fa a la Llei de governs locals, també en tràmit parlamentari, la vicepresidenta ha reiterat que “és totalment respectuosa amb el règim específic de l’Aran”.
 
Així mateix, de l’obra de Govern més recent en favor de l’Aran, la vicepresidenta ha destacat la Creació del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès i de la Ponència permanent de treball en matèria de traspassos i convenis, que ha donat com a fruits quatre nous decrets de transferències de competències aprovats l’any passat. També ha fet esment dels acords de finançament i dels ajuts extraordinaris per fer front als efectes de les riuades del passat mes de juny.
 
Dret a decidir
 
D’altra banda, la vicepresidenta també ha volgut destacar en la seva intervenció que el Govern respecta el dret a decidir del poble aranès. “Defensarem el dret a decidir de l’Aran, de la mateixa manera que defensem el dret a decidir de Catalunya”, ha reblat.

1  

Imatges

La vicepresidenta referma la voluntat del Govern de reconèixer i respectar la singularitat de l'Aran

La vicepresidenta referma la voluntat del Govern de reconèixer i respectar la singularitat de l'Aran 664