Catalunya, a diferència d’altres països de la Unió Europea (UE) presenta una estructura agrària caracteritzada per petites empreses amb canals de comercialització poc desenvolupats. La principal dificultat del cooperativisme agrari català, com per a la indústria agroalimentària en general, és la seva atomització en moltes empreses de dimensió reduïda que no poden fer front als reptes que els hi planteja el mercat globalitzat.
Així, malgrat el transcendental paper que hi tenen les cooperatives agroalimentàries en l’actualitat, la petita dimensió de moltes d’elles els dificulta fer front a la creixent competència a causa de la reducció de les barreres comercials, el desenvolupament de les tecnologies dels transport i les comunicacions, i de l’elevada concentració i poder de negociació de les cadenes de distribució.
En aquest sentit, per a reforçar la posició del sector cooperatiu en la indústria agroalimentària i el comerç en el mercat interior i exterior, actualment el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha convocat ajuts incentivadors de la fusió de cooperatives amb la finalitat d’atendre, durant els anys 2014, 2015 i 2016, les actuacions d’integració dins del règim d’ajuts per al període 2014-2020.
La notícia de l’aprovació de la fusió de les cooperatives de l’Espluga de Francolí, Agrícola i Secció de Crèdit Espluga SCCL i, del municipi de Solivella, Cooperativa de Vinicultors de Solivella, SCCL (COVISO), pres per les respectives assemblees generals, s’emmarca dins del procés de concentració del cooperativisme agrari català que fomenta el DAAM.
Aquest mes de febrer s’ha materialitzat la fusió i s’ha presentat la Junta Rectora de la nova entitat que portarà el nom de “Cooperativa Agrícola de la Conca i Secció de Crèdit SCCL”. Aquesta nova cooperativa de la comarca de la Conca de Barberà aplegarà una producció de 9.300.000 quilos de raïm i més de 800.000 quilos d'olives.
L'Agrícola i Secció de Crèdit Espluga SCCL de l’Espluga de Francolí és una cooperativa vitivinícola, que es remunta a l’any 1902 i que destaca pel seu celler monumental bastit l’any 1913, d’estil modernista, que va impressionar Àngel Guimerà, qui el va arribar a batejar com “La Catedral del vi”.
Per la seva banda, la Cooperativa de Vinicultors de Solivella SCCL també compta amb una àmplia tradició vinícola des que es va constituir a Solivella La Societat, primera associació de pagesos, l’any 1901. A partir de 1940, amb la denominació de Cooperativa de Vinicultors, ha reunit tots els pagesos de la població i ha conservat el patrimoni de les seves anteriors associacions.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.