La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) presenta avui, en la Reunió mensual de la Comissió Assessora de la Presidència de l’Institut municipal de Mercats de Barcelona, el Decret de Venda de Proximitat.
 
L’objectiu d’aquest acte és donar a conèixer als paradistes dels mercats de Barcelona els productes procedents de productors adherits a la venda de proximitat. Els mercats de Barcelona són un punt de venda molt interessant per a aquests productors, atès que els paradistes poden oferir la informació i la confiança que va associada a aquest tipus de venda, fent de pont entre el productor i el consumidor.
 
Els productes que es poden oferir dins de la venda de proximitat són de tot tipus, des de fruita i verdura fresca, fins a carn i productes elaborats.
 
El sistema d’acreditació de la venda de proximitat, que va ser regulat  mitjançant el  Decret 24/2013, de 8 de gener, que regula l’acreditació de l’adhesió voluntària al sistema de venda de proximitat dels agricultors i agrupacions de productors, inclou la venda directa i la venda en circuit curt i permet als productors diferenciar els productes davant del consumidor mitjançant un logotip.
 
Tot i que hom pot trobar algun paradista dels mercats que a la vegada sigui productor, en els mercats de municipis petits, a Barcelona aquesta figura és molt poc freqüent, i els paradistes, en aquest cas, actuarien com a intermediaris i podrien fer la venda en circuit curt.
 
Aquesta forma de comercialització aporta un valor de proximitat i d’informació sobre la procedència i elaboració del producte, ja que acosta productor i consumidor i afavoreix el coneixement directe per part d’aquest sobre el producte i sobre l’entorn en què ha esta produït. En aquest sentit, els mercats de Barcelona tenen un paper destacat en l’impacte i la difusió d’aquest sistema de venda al consumidor final.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.